Kabinet bedenkt stikstofcompromis om coalitie 'bij elkaar te houden'

Het kabinet heeft na ellenlang overleg een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Het CDA en D66 staan daarin lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wil opnieuw onderhandelen over het stikstofbeleid in het regeerakkoord, aldus premier Rutte. 

De afspraak is dat het stikstofbeleid vanuit het kabinet op halt wordt gezet zolang er onder leiding van BBB in de Provinciale Staten nog wordt onderhandeld over provinciebesturen.

BBB wil in de provinciebesturen laten zien dat het stikstofbeleid ook anders kan dan de huidige kabinetsplannen. Het CDA, dat bijna werd gehalveerd bij de Provinciale Staten verkiezingen, wil deze onderhandelingen afwachten voordat de partij verder tot actie onderneemt in het kabinet en de Tweede Kamer. 

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben zeer kritisch gereageerd op het compromis over de stikstofcrisis en de persconferentie hierover vrijdagavond. 

BBB-leider Caroline Van der Plas liet weinig heel van de huidige aanpak van Rutte. Daarnaast pleitte ze onder meer voor een noodwet om het stikstofprobleem op te lossen. Ook vroeg ze CDA-leider Hoekstra om nu al het jaar 2030 uit het coalitieakkoord te halen, waarin is afgesproken dat in 2030 de uitstoot van stikstof flink geminderd moet zijn. 

Jesse Klaver (GroenLinks) noemde de persconferentie van Rutte 'hallucinant' en zei dat deze regering alleen maar met zichzelf bezig is. Volgens Esther Ouwehand (PvdD) gooit Rutte 'een gezonde toekomst voor de bus' door het stikstofbeleid te pauzeren. Geert Wilders (PVV) vindt dat een kabinetscrisis nu onafwendbaar is.