Darter Clayton pakt eerste zege in Premier League-jaar na winst op Smith

De Premier League Darts streek donderdagavond neer op het Europese vasteland en wel in Berlijn. In de Mercedes-Benz Arena stond weer een minitoernooitje op het programma, alweer de negende van dit Premier League-jaar, met dit keer een nieuwe winnaar.

Kwartfinales
Dimitri van den Bergh en Michael Smith begonnen beiden niet echt lekker, maar de wereldkampioen duwde het gaspedaal ineens even in en liep weg naar een 4-1 voorsprong. Van den Bergh gooide teleurstellend, won nog wel twee legs doordat Smith's niveau weer wat inzakte, maar moest de overwinning met 6-3 toch aan de Engelsman laten.

Nathan Aspinall en Chris Dobey begonnen bijzonder sterk, vooral een tiendarter van Aspinall voor 2-1 tikte lekker aan. Het niveau zakte vervolgens een beetje in, hoewel het wel zeker degelijk bleef, en de heren verdeelden de legs naar 4-4. Aspinall kwam op 5-4 en met een strakke 87-finish in Dobey's leg maakte hij het af.

Michael van Gerwen en Jonny Clayton begonnen er niet echt geweldig aan, het kabbelde wat voort naar een 4-2 voorsprong voor Clayton. De Nederlande knokte zich terug naar 4-4 en pakte zelfs een voorsprong, maar Clayton trok er een beslissende leg uit. Daarin was de Welshman nét te sterk en met 6-5 boekte hij zijn eerste Premier League-zege in ruime tijd.

De laatste kwartfinale ging tussen Peter Wright en Gerwyn Price, waarbij Wright lekker begon en op 3-1 kwam. Daarna was het echter gedaan met de Schot en met vijf opeenvolgende legs maakte Price het op uitstekende wijze af: 6-3.

Halve finales
Smith begon heerlijk tegen Aspinall: hij mocht twee legs op rij aanleggen voor 141 en een negendarter, maar beide keren lukte het niet - de tweede poging strandde op de negende pijl, die nét naast de dubbel-12 landde. De wereldkampioen kwam wel op 4-2, liet op 5-3 de eerste twee matchdarts liggen, maar maakte het een leg later alsnog af: 6-4.

Clayton en Price verdeelden de eerste vier legs netjes onderling, maar daarna begon Clayton toch een beetje afstand te nemen en via een prima break kwam hij op 5-3. Price pakte vervolgens nog een leg, maar Clayton maakte het keurig af en schopte het tot de finale.

Finale
Smith en Clayton speelden om de dagzege, waarbij de Welshman vooral sterk begon en een 3-1 voorsprong pakte. Met onder meer een sterke 130-finish kwam Smith weer op gelijke hoogte, maar via 4-4 kwam Clayton met een prima 85-finish op 5-4 en met shanghai-20 maakte hij het gelijk af: Clayton's eerste dagzege van de Premier League 2023 was een feit.