Disney verpest DeSantis' feestje met 'royal clause'

Florida-gouverneur Ron DeSantis probeerde de speciale regeling van Disney in zijn staat te beëindigen, maar dat is niet helemaal gegaan zoals hij had gehoopt. Hij wilde het pretpark omvormen tot een gewone county, zodat de Disneyparken dienen te voldoen aan homofobe wetgeving betreffende seksuele voorlichting.

De wijziging zorgt overigens ook dat lokale belastingbetalers verantwoordelijk zouden worden voor onderhoud aan wegen en vuilnisophaal.

Disney reageerde echter met een verrassende tegenzet in de vorm van een contract. Het oude bestuur van het gebied, die wat meer ophadden met homorechten, tekende dit contract slechts één dag voor de geplande overdracht, op 8 februari.

De grootste verrassing van het contract is de zogenaamde 'Royal Clause', die verwijst naar de Koning van Engeland. Door deze clausule krijgen DeSantis en zijn medewerkers pas zeggenschap over het gebied 21 jaar na de dood van de laatste afstammeling van Koning Charles III die leefde op het moment van ondertekening.

De jongste afstammeling van Koning Charles III, prinses Lilibet, is op dit moment slechts 21 maanden oud. Ze werd geboren op 4 juni 2021. Hierdoor zal gouverneur DeSantis mogelijk een eeuw geduld moeten hebben voordat hij de controle krijgt over het Disney-gebied, ervan uitgaande dat prinses Lilibet de leeftijd van tachtig bereikt. Voor nu lijkt het erop dat de creatieve aanpak van Disney en het oude bestuur van de staat succesvol is geweest in het tegenhouden van de snode plannen van DeSantis.

Disney heeft met deze juridische zet voorlopig zijn speciale status weten te behouden en lijkt de gouverneur een stap voor te zijn.