FIA waarschuwt F1-teams: geen feestjes meer in de pits

Formule 1-teams zijn gewaarschuwd voor het overtreden van de regels bij het vieren van overwinningen. FIA-wedstrijdleider Niels Wittich heeft de teams nogmaals op de regels gewezen in aanloop naar de Grote Prijs van Australië. Teams riskeren een boete als monteurs na een race uit de garage rennen en in de pitsomheining springen om coureurs toe te juichen. Wittich benadrukt dat het te allen tijde verboden is om in de hekken van de pitsmuur te klimmen.

Volgens de reglementen kunnen teams die de regels overtreden bestraft worden door de stewards. Wittich legt uit dat teampersoneel alleen in de pitsstraat mag komen vlak voordat ze aan een auto moeten werken en zich moet terugtrekken zodra het werk klaar is. De toegang tot de pitlane tijdens trainingen en races is uitsluitend voorbehouden aan personen die daartoe speciaal zijn geautoriseerd en een specifieke taak hebben.

Het is gebruikelijk dat personeel van teams die op het podium eindigen de hekken invliegt om de coureurs uitbundig te onthalen. Bij de vorige grand prix in Saudi-Arabië waren het de monteurs van Red Bull en Aston Martin die dit deden. Sergio Pérez van Red Bull won de race voor teamgenoot en regerend wereldkampioen Max Verstappen, terwijl Fernando Alonso derde werd in zijn Aston Martin.

Op het circuit van Melbourne zal het lastiger zijn om deze regel te overtreden, aangezien er dikke glazen panelen zijn geplaatst op de pitsmuur.