VW verwerpt schikking in geschil over slavenarbeid op veeboerderij

De Volkswagen Groep heeft een akkoord over vermeende slavenarbeid op een veeboerderij in Brazilië afgewezen. Een dochteronderneming zou daar honderden arbeiders hebben uitgebuit. Nu wil de officier van justitie vervolgen.

De beschuldigingen aan het adres van Volkswagen zijn ernstig: tijdens de militaire dictatuur zou een Braziliaanse dochteronderneming van de Duitse autofabrikant Volkswagen honderden mensen in slaafachtige omstandigheden hebben opgesloten op een eigen veeboerderij in het Amazonegebied

De Braziliaanse justitie spreekt in honderden zaken van mensenrechtenschendingen, het gaat om mensenhandel, slavenarbeid, marteling en moord die in de jaren zeventig en tachtig op de boerderij zouden hebben plaatsgevonden. De misdaden zouden zijn gepleegd door arbeidsbemiddelaars die door Volkswagen waren ingehuurd voor schoonmaakwerkzaamheden en de door hen ingehuurde gewapende oppassers. Het autobedrijf richtte de boerderij op omdat het destijds in de vleeshandel wilde stappen.

De autofabrikant runde een boerderij van 140.000 hectare in het Amazonebekken van Brazilië. Het zou de toegang tot de vleeshandel moeten zijn. VW huurde destijds uitzendbureaus in om het ruimingswerk op de boerderij te organiseren. Ze zochten tijdelijke arbeidskrachten in afgelegen dorpen in de regio - en brachten ze naar de boerderij. Daar aangekomen werd gezegd dat de arbeiders de kosten van de reis naar de boerderij moesten afbetalen. Bij ontsnappingspogingen werd vervolgens met geweld gedreigd.Volgens de Braziliaanse opsporingsautoriteiten zijn de misdaden gepleegd met medeweten en goedkeuring van VW. "VW accepteerde deze vorm van slavernij uiteraard niet alleen, maar promootte het ook - het was gewoon goedkope arbeid", zegt aanklager Garcia.

Een historisch onderzoek in opdracht van Volkswagen heeft in 2017 al veel van de beschuldigingen bevestigd. Toch worstelt Volkswagen blijkbaar met de afhandeling.