Artsen waarschuwen voor risico's vapen

Een groep artsen is afgelopen week gestart met een TikTokaccount waarop jongeren worden gewaarschuwd voor de risico's van vapen. Dit doen ze omdat er op het socialmediaplatform veel influencers te zien zijn die een e-sigaret gebruiken, en daarmee jonge volgers op ideeën kunnen brengen. Bij Jellinek zien ze dat er vooral veel onwetendheid is over vapen en de schadelijke gevolgen ervan. Steeds meer scholen, sportclubs en ouders kloppen bij de instelling voor verslavingszorg aan met vragen. Zo meldt AT5

"Alle nicotinehoudende producten moet je gewoon verbieden op het schoolplein", zegt Jacqueline Krouwel van Jellinek stellig. En daar valt ook de e-sigaret onder. Of shisha pen, vape of vaper. Bij Jellinek kloppen steeds meer scholen, ouders en jeugdinstellingen aan voor voorlichting. "Over hoe ze hun beleid kunnen inrichten, dus alle nicotinehoudende producten verbieden. Maar we geven ook voorlichting aan ouders. Over hoe herken je het nou als je kind het in zijn of haar rugzak heeft zitten. Sommigen denken zelfs dat het een marker is."

Via TikTok willen de artsen in gesprek met een Nederlandse TikTokkers die regelmatig vapend te zien zijn. Om ze te waarschuwen dat ze door de filmpjes een verlengstuk zijn van de tabaksindustrie. Krouwel van Jellinek vindt het een goede actie, want de invloed van de influencers op de veelal jonge volgers is groot. 

Geen smaakjes meer
Volgens Jellinek heeft tien procent van de Nederlandse jongeren vapen weleens geprobeerd. Vanaf 1 oktober worden alle smaken voor e-sigaretten uit de handel genomen. Vloeistoffen van vapes mogen dan alleen nog maar naar tabak smaken. Ook mogen de vapes er dan niet meer blits uitzien, met kleurtjes en glitters en zo. Volgens Krouwel wordt de e-sigaret voor jongeren dan een stuk minder aantrekkelijk. "Dat weten we zeker. Op het moment dat je het minder aantrekkelijk maakt en minder gericht op jongeren, gaan minder mensen het doen."