Bagnaia wint eerste MotoGP-sprintrace ooit na heerlijke strijd in Portugal

Op het circuit van Portimão in Portugal is zaterdag het nieuwe seizoen in de MotoGP van start gegaan. Dat gebeurde met de allereerste sprintrace in de MotoGP, wat vanaf nu het nieuwe format is: op zaterdag een sprintrace, op zondag de Grand Prix, waardoor er voor gezorgd wordt dat losse races op zichzelf wat minder van belang zijn en het meer op spektakel dan de titelstrijd gericht is.

Poleposition voor de eerste race van het nieuwe jaar was voor Marc Marquez op de Honda, die wereldkampioen Francesco Bagnaia en Jorge Martin naast zich had staan. Rij twee was voor thuisheld Miguel Oliveira, voor Jack Miller, Enea Bastianini, Maverick Viñales, Marco Bezzecchi en Luca Marini.

Marquez vertrok uitstekend en kwam als leider de eerste ronde door, maar werd op het rechte stuk gepakt door Bagnaia en Martin. Achter Marquez volgde Oliveira, voor Bastianini, Miller, Marini en Viñales. Achter de voorste mannen ging het snel mis: Marini dook te hard een bocht in en schoof onderuit, tegen Ducati-genoot Bastianini aan.

Vanuit de slipstream ging Martin voorbij Bagnaia naar de leiding, terwijl Bezzecchi onderuit schoof. Marquez kreeg het ondertussen lastig en werd gepasseerd door zowel Miller als Oliveira, waarbij vooral Miller het tempo lekker te pakken had: de Australiër ging op de KTM ook langs Bagnaia naar de tweede plek.

Halverwege de race pakte Miller dan de leiding over van Martin, maar de verschillen waren nog miniem: Bagnaia, Oliveira en Marquez zaten er nog volle bak bij en Martin nam de leiding ook weer terug. In de kopgroep knokte Bagnaia zich weer naar de tweede plek, voor Marquez en Oliveira, terwijl Miller het ineens weer lastiger kreeg.

In de laatste ronde hadden Martin en Bagnaia een gaatje naar de door Oliveira aangevoerde rest, waarna Bagnaia zijn Ducati binnendoor drukte. Dat bleek de gouden zet en Bagnaia pakte de allereerste MotoGP-sprintrace ooit, voor Martin en Marquez, met Miller, Viñales, Aleix Espargaro en Oliveira daar nog achter - de Portugees maakte in de slotronde een dure fout.