Vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Het lijkt op een 1 april grap, maar het is bittere ernst. Vanaf 1 april wordt er net als op de grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes geheven. Voor blikjes wordt het statiegeldbedrag 15 cent. 

Eigenlijk zou het statiegeld op blikjes al vanaf 1 januari ingaan, maar dat lukte toen niet wegens IT-problemen en een gebrek aan machines om de blikjes te persen. 

Directeur Afvalfonds verpakkingen, Hester Klein Lankhorst, geeft aan dat het een enorme klus was maar is op 1 april alles gereed om statiegeld op blikjes in te voeren. 

Men kan de lege blikjes straks net als statiegeldhoudende flessen inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten. Dit kan in dezelfde machines waar ook de flessen ingeleverd moeten worden. Ook zijn er zo'n 22.000 andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs gerealiseerd. 

De blikjes met statiegeld hebben een andere streepjescode en zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. De eerste blikjes met statiegeld staan nu al in de winkel en vervangen komende maanden de 'statiegeldloze' blikjes. Men kan dus ook na 1 april nog blikjes zonder statiegeld in de schappen aantreffen. Wie het statiegeld van 15 cent terug wil krijgen, moet zijn blikje niet pletten zodat de streepjescode leesbaar blijft, een elkaar gedeukt blikje zal niet worden geaccepteerd door de flessenautomaat.