Van winter naar lente... naar herfst?

Hallo daar!  

De mensen die zich bezig houden met het weer hoeven zich de afgelopen tijd absoluut niet te vervelen. En de komende tijd ligt er ook nog genoeg werk aan de winkel voor die lui.  

Normaal gesproken is maart een droge maand. Vorig jaar zelfs record-zonnig. Daar is deze maand geen sprake van, en om maar met de deur in huis te vallen........ verbetering is ook absoluut niet in zicht. 

Eind vorige week viel er nog sneeuw en was het veel te koud, de dagen erna kwamen we ook al ineens tot ruim 18 graden. En deze wisselvalligheid geeft zich niet zo snel gewonnen. Een nieuwe zeer actieve depressie heeft grote ambities om er de laatse 12 dagen van deze maand er een kletsnatte boel van te gaan maken. 

Dit in tegenstelling dus tot vorig jaar. En ook de temperaturen gedragen zich als een 'kip zonder kop'' Na een aantal zachte dagen lijkt er ook weer een aardige daling van de temperatuur aan te komen in de loop van volgende week. 

Over het algemeen is de maand al te nat. Op veel plaatsen, en dan met name in de zuidelijke helft is er al ruim 80 mm gevallen. Ook Haarlem is met meer dan 60 mm ook ruim vertegenwoordigd, terwijl dat één van de droogste maanden is aldaar. 

Lenteweer is ook zelfs na de betrouwbare termijn absoluut nog niet aan de orde. Viel de neerslag dit weekend en ook morgen nog wel mee, vanaf woensdag gaat mijn eerder genoemde depressie even de vaart erin zetten. De druk daarin daalt dan tot 966 HpA nabij Schotland en daarbij behoren een heleboel troggen en storingen. 

Vanaf dinsdag eind van de dag t/m het weekend kan er zomaar op veel plekken 40 tot 60 mm gaan vallen. En verregende dagen zitten misschien ook wel in het vat, puur omdat de storingen elkaar rap opvolgen.

Uiteraard zullen er ook opklaringen zijn, maar dan draait de wind weer eens richting het noordwesten, en we weten allemaal dat de lente daar niet vandaan komt. 

Het zou in de nachten wel weer eens licht kunnen gaan vriezen en overdag is het na al die korte zachte dagen ineens maar 10 graden. Voeg daarbij de wind toe, en dan heeft het alles behalve met lenteweer te maken. 

Kijken we nog wat verder... dan zie ik tot nu toe ook niets wat lijkt op terrasjesweer. 

Voor de natuur is het uiteraard prima dat we niet met een grote droogte gaan beginnen, maar voor de mensen die liever buiten zijn dan binnen gaat het nog een lange zit worden. 

Verder zien we ook aanwijzingen voor een El Nino... en ook dat is niet direct een positief teken. 

Tot ziens, luitjes!  

Zon67 (Foto: Stephan5)
               Deze plaatjes zullen de komende week zeldzaam zijn. (Foto: Stephan5)