VS verzoekt Turkije om na akkoord Finland ook Zweden tot NAVO toe te laten

De Verenigde Staten verwelkomden het akkoord dat de Turkse president Erdogan zijn toestemming heeft gegeven aan de toetreding van Finland tot de NAVO. Erdogan heeft het parlement gevraagd om de aanvraag van Finland voor lidmaatschap goed te keuren.

Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei: "We moedigen Turkije aan om ook snel de toetredingsprotocollen van Zweden te ratificeren." Ondertussen moet Hongarije zijn ratificatieproces voor de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO "onverwijld" voltooien, voegde de hoogste veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Biden eraan toe. "Zweden en Finland zijn sterke, capabele partners die de waarden van de NAVO delen, het Bondgenootschap zullen versterken en zullen bijdragen aan de Europese veiligheid", zei Sullivan.

Finse premier: belangrijke stap
Erdogan had na een ontmoeting met de Finse president Niinistö in Ankara gezegd dat het ratificatieproces voor toetreding tot de NAVO in het parlement zou worden gestart. Erdogan blijft het verzoek van Zweden weigeren. Hij beschuldigt de regering in Stockholm ervan terroristen te huisvesten. Turkije gebruikt deze term ook om te verwijzen naar Koerdische dissidenten. De Finse premier Marin omschreef de goedkeuring van Erdogan als "een belangrijke stap." Maar: "Finland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ook Zweden zo snel mogelijk lid wordt van de NAVO", schreef ze op Twitter.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg: Finland en Zweden moeten snel lid worden
NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg verwelkomde ook het besluit van Erdogan. Hij hoopt dat het Turkse parlement zo snel mogelijk stemt. Het belangrijkste is dat zowel Finland als Zweden snel NAVO-lid worden, niet of ze op hetzelfde moment toetreden.

Alle 30 NAVO-lidstaten moeten akkoord gaan met uitbreiding van het bondgenootschap. Naast Turkije heeft Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet goedgekeurd. De parlementaire stemming is uitgesteld tot eind maart.

Na de aanval van Rusland op Oekraïne gaven Finland en Zweden in mei vorig jaar hun decennialange beleid van militaire neutraliteit op en vroegen tegelijkertijd het lidmaatschap van de westerse militaire alliantie aan.