Silicon Valley Bank failliet, Signature Bank gesloten door toezichthouder

De Amerikaanse overheid probeert domino-effecten in de financiële sector af te wenden na het faillissement van Silicon Valley Bank afgelopen vrijdag. In tegenstelling tot wat de wetgever beoogt, dienen alle deposito's bij de startende financier zeker te worden gesteld. Klanten zouden vanaf maandag hun geld terug moeten kunnen krijgen.

Twee dagen na het faillissement van de Californische Silicon Valley Bank (SVB) proberen de Amerikaanse autoriteiten investeerders te 'kalmeren' met een reeks maatregelen. Alle deposito's bij de bank, die gespecialiseerd is in de financiering van technologiebedrijven, zullen worden beschermd, zo hebben de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), het depositoverzekeringsfonds (FDIC) en het ministerie van Financiën zondag gezamenlijk aangekondigd.

Klanten kunnen vanaf maandag bij hun geld. De belastingbetalers zouden geen verliezen moeten dragen in verband met de liquidatie van Silicon Valley Bank. In de VS zijn deposito's eigenlijk alleen beschermd tot een bovengrens van 250.000 US dollar. Met de aankondiging van een uitgebreide bescherming willen de Amerikaanse autoriteiten het vertrouwen van het publiek in het bankwezen versterken.

Ook wil de Fed de banken extra financiele middelen ter beschikking stellen. Dat moet gebeuren via een nieuw programma dat de instellingen leningen met een looptijd van maximaal een jaar aanbiedt.

Het faillissement van de SVB voedde wereldwijd de vrees voor meer problemen in de financiële sector. De grootste ineenstorting van een financiële instelling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 liet afgelopen weekend van politici en toezichthouders bij elkaar komen voor crisisoverleg, vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Experts geven de forse renteverhogingen in de VS de schuld van de problemen bij SVB. 

Signature Bank ook gesloten
Zondag sloten Amerikaanse toezichthouders nog een andere bank. De in New York gevestigde Signature Bank is dicht, maakten de verantwoordelijke autoriteiten bekend. Klanten krijgen hun geld volledig terug. De belastingbetaler lijdt geen verlies. Het Amerikaanse depositoverzekeringsfonds treedt op als beheerder van de bank. Op 8 maart bedroegen de deposito's ongeveer 89 miljard dollar.

Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën benadrukte dat het niet gaat om een reddingsoperatie voor de twee banken. Het gaat erom spaarders tegemoet te komen en het vertrouwen in de markten te herstellen. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen had eerder tegen CBS gezegd dat ze nauw samenwerkt met de toezichthouders om een oplossing te vinden en de rekeninghouders te beschermen. Tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008, zei ze, schoot de overheid investeerders en aandeelhouders in systeemrelevante banken te hulp. Door de hervormingen die sindsdien zijn doorgevoerd, zal een dergelijke stap echter niet meer plaatsvinden.