VS: justitie hekelt politie Louisville, onderzoek gestart na dood Breonna Taylor

Drie jaar na de dodelijke schietpartij waarbij de Afro-Amerikaanse vrouw Breonna Taylor om het leven kwam tijdens een inval in haar huis, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een vernietigend rapport hebben gepubliceerd over de politie van Louisville City.

Politieagenten in Louisville City in de staat Kentucky zouden buitensporig geweld gebruiken, zwarte mensen discrimineren en onrechtmatig huiszoekingen doen, aldus het ministerie van Justitie in Washington. Het ministerie van Justitie beschuldigde de veiligheidstroepen ook van ongepaste 'chokeholds', buitensporig gebruik van tasers en het overmatig inzetten van politiehonden in hun onderzoek naar de politiepraktijken van Louisville.

Het ministerie van Justitie ruim een jaar na de dood van Breonna Taylor een onderzoek ingesteld naar de politie van Louisville. De 26-jarige werd in 2020 doodgeschoten door blanke politieagenten toen agenten in burger haar appartement bestormden tijdens een nachtelijke inval op zoek naar drugs.

Na haar overlijden werd er in meerdere Amerikaanse steden geprotesteerd tegen het gebruikte politiegeweld, hierbij ontstonden rellen waarbij gewonden vielen.