Xi Jinping: "VS streeft naar alomvattende onderdrukking van China"

De Chinese leider Xi Jinping heeft scherpe kritiek geuit op de Verenigde Staten en het Westen. Op het Volkscongres in Peking sprak hij over een 'alomvattende onderdrukking' van China. Minister van Buitenlandse Zaken Qin waarschuwde de VS zelfs voor een confrontatie met "catastrofale gevolgen".

Onder leiding van de VS hebben westerse landen "China volledig afgesloten, omsingeld en onderdrukt, wat een ongekende uitdaging is geweest voor de ontwikkeling van ons land", zei Xi Jingping in een toespraak tot afgevaardigden op de Chinese People's Political Consultative Conference in Beijing, volgens de staatsmedia. De afgelopen jaren werd China geconfronteerd met een aantal nieuwe hindernissen die de economische opkomst dreigden te vertragen. Geconfronteerd met "ingrijpende en complexe veranderingen in zowel het binnenlandse als het internationale landschap, moet China de moed hebben om te vechten", zei het 69-jarige staatshoofd, die op het punt staat aan zijn derde ambtstermijn te beginnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Qin: betrekkingen met Rusland uitbreiden
Minister van Buitenlandse Zaken Qin waarschuwde dat tenzij Washington zijn beleid ten aanzien van China verandert, er een confrontatie "met catastrofale gevolgen" zal volgen. Peking zal hoe dan ook zijn eigen soevereiniteit en veiligheid verdedigen. Inmenging in het conflict tussen Taiwan en China is de eerste rode lijn die de Verenigde Staten niet mogen overschrijden. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte ook dat China de betrekkingen met Rusland moet verbeteren naarmate de mondiale situatie turbulenter wordt.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres riep Qin op tot vredesbesprekingen in de oorlog in Oekraïne. Conflicten, sancties en druk konden het probleem tot nu toe niet oplossen, zei Qin. Wat nu nodig is, is kalmte, rede en dialoog. In zijn oproep eiste de Chinese minister van Buitenlandse Zaken echter ook dat de "legitieme veiligheidsbelangen van alle partijen gerespecteerd moeten worden" - een formulering waarmee China gewoonlijk duidelijk maakt dat het de Russische positie steunt. Volgens Qin is het conflict in wezen "een uitbraak van problemen" in de veiligheidsarchitectuur in Europa.

De spanningen tussen de VS en China liepen de afgelopen maanden op. Washington schoot verschillende Chinese ballonnen neer omdat het Witte Huis ze in verband bracht met spionage. Peking daarentegen sprak van een overdreven reactie van de kant van de VS.