Franse en Noorse biatleten winnen gemengde estafettes in World Cup

In het Tsjechische Nove Mesto is de op twee na laatste World Cup van het biatlonseizoen alweer tot een einde gekomen. Op de slotdag stonden de twee vormen van gemengde estafettes op het programma: één met twee mannen en twee vrouwen per team en de single mixed, met één man en één vrouw per team.

Gemengde estafette
De vrouwen openden de wedstrijd en dat deden vooral Noorwegen en Frankrijk goed: met Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold pakte de Noorse ploeg de leiding, maar Lou Jeanmonnot en Caroline Colombo gaven niks toe. Oekraïne volgde knap met Yuliia Dzhima en Olena Bilosiuk, terwijl Zweden er met Anna Magnusson en Hanna Öberg ook goed bij zat.

De eerste Fransman, Eric Perrot, hield zijn ploeg onder flinke druk knap aan de leiding, maar Martin Ponsiluoma uit Zweden zat er wel vlak achter. Artem Pryma hield Oekraïne op plek drie, matig schieten van Johannes Dale bracht de Noren een dikke halve minuut achterstand. De Oekraïner Anton Dudchenko kon het in de laatste schietbeurt niet bolwerken en dus viel een sensationele podiumplek weg: zesde.

Endre Strømsheim bracht Noorwegen toch weer naar de derde plek, maar de Zweed Sebastian Samuelsson was wat te ver weg. Nog verder naar voren stond er geen maat op de Fransen: Fabien Claude maakte het met tien treffers keurig af en bezorgde zijn ploeg ruim de winst, voor Zweden en Noorwegen.

Single mixed-estafette
Met Mona Brorsson en Jesper Nelin had Zweden niet hun op papier sterkste team, verre van zelfs, maar het duo was bijzonder goed bezig. De eerste zes schietbeurten leverden slechts twee missers op, die met twee extra patronen keurig weg werden gewerkt, en Brorsson gaf het stokje in uitstekende positie door voor Nelin's slotoptreden. Dat ging echter helemaal mis: bij het staand schieten bleven er zelfs met drie extra patronen nog twee schijven staan en Zweden zakte weg naar de tiende plek.

Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen zaten voor Noorwegen constant in de buurt en vooral na Nelin's onfortuinlijke optreden op de schietbaan sloeg Christiansen toe. Noorwegen liep zo ruim naar de zege, voor het jonge Zwitserse duo Amy Baserga/Niklas Hartweg. De derde plek was uiterst verrassend voor Letland, met Baiba Bendika en Andrejs Rastorgujevs, die het schieten beiden prima onder controle hadden.