Krimpflatie: verkiezing 'Wie heeft de kleinste?' bij Radar

Het AVROTROS- consumentenprogramma Radar houdt een verkiezing rond het verschijnsel krimpflatie, onder het motto: 'Wie heeft de kleinste?'. Krimpflatie is het verschijnsel waarbij fabrikanten minder in hun verpakking stoppen, dit niet vermelden en de prijs soms zelfs verhogen. Radar roept vanavond kijkers op om producten die onderhevig zijn aan krimpflatie via haar website te melden bij de redactie waardoor ze in aanmerking komen voor de trofee 'De kleinste'.

Op 13 maart worden in het programma de nominaties voor  de titel bekendgemaakt.

Er kan online gestemd worden van 6 tot 13 maart. Op 20 maart wordt de 'De kleinste'-trofee uitgereikt door presentatrice Antoinette Hertsenberg.

Enkele voorbeelden die de redactie eerder al behandelde:

  • Frikandellen van Mora wegen 10 gram minder en zijn daarmee een stuk korter. 
  • Kellogg's All Bran Fruit'n Fibre van 500 gram naar 375 gram en de prijs verlaagde maar met 10 cent, van 3,89 euro naar 3,79 euro
  • Pickwick theezakjes van 50 naar 40 zakjes in een verpakking en de prijs is met 29,4% gestegen
  • Venco honingdrop van 260 gram naar 225 gram en de prijs is hetzelfde gebleven, namelijk 2,39 euro
  • Parrano strooikaas van 170 gram naar 150 gram en verhoogd in prijs van 3,29 euro naar 4,15 euro

    Ook staat er vanaf vandaag een krimpflatie-calculator op de website. Hier kan eenvoudig worden ingevuld hoeveel er eerst in een verpakking zat, wat er nu in zit en wat de oorspronkelijke prijs was en nu is. De calculator berekent hoeveel procent het product in prijs is gestegen.

    Hier vindt men meer informatie en kan men nomineren.