Rellen na treinramp, Griekse premier roept op tot snel gerechtelijk onderzoek

Na het ernstige treinongeluk in Griekenland van vorige week dinsdag roept premier Mitsotakis op tot snel onderzoek.

De premier deed een beroep op de Hoge Raad om voorrang te geven aan de gerechtelijke afhandeling. Het Griekse volk wil een onmiddellijke en grondige opheldering van de strafbare feiten die verband houden met het ongeval. Los van het strafrechtelijk onderzoek dient een extra onderzoek te worden uitgevoerd door deskundigen die door de overheid zijn aangesteld.

Een passagierstrein en een goederentrein zijn vorige week frontaal op elkaar gebotst op het traject tussen Athene en Thessaloniki. Het was het ergste treinongeluk in de geschiedenis van Griekenland waarbij minstens 57 mensen om het leven kwamen. Ondertussen staakten de Griekse spoorwegarbeiders voor de vijfde dag op rij. Ze protesteren tegen de kwakkelende toestand van de Griekse spoorwegen.

Sinds het ongeluk vinden er tal van demonstraties plaats tegen de laksheid van Hellenic Train. De protesten in Athene werden afgelopen weekend gewelddadig. De politie buiten het parlementsgebouw vuurde traangas en flitsgranaten af om demonstranten uiteen te drijven die op hun beurt benzinebommen naar de politie gooiden. gooiden. Michalis Hasiotis, hoofd van de vakbond van registeraccountants, vertelde AFP dat men "een enorme woede" voelt en "de jacht naar winst, het gebrek aan maatregelen ter bescherming van de passagiers" de schuld gaven van de ramp. Hellenic Train, het spoorwegbedrijf dat het onderwerp is geworden van een deel van de razernij, heeft eind zaterdag een verklaring vrijgegeven waarin ze haar werkwijze verdedigt. De stationschef die bij de ramp betrokken is, moest zondag voor de rechtbank verschijnen waar hij is aangeklaagd van doodslag door nalatigheid.