F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Max Verstappen heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2023 op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen won in Bahrein met ruime marge voor Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en de verrassende Fernando Alonso met de Aston Martin. Nyck de Vries eindigde in zijn eerste race voor AlphaTauri op plek veertien.

Verstappen startte vanaf poleposition en was goed weg. Achter hem sloot Leclerc aan, voor Perez en Carlos Sainz. De Vries sloot de eerste ronde op de laatste plek af. Ook Hülkenberg kwam minder weg, de Duitser viel terug van tien naar veertien. Ook Fernando Alonso verloor enkele plekken, mede doordat hij geraakt werd door Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll.

Verstappen trok direct een gat met Leclerc die langzaam maar zeker onder druk kwam te staan van Perez. Verder naar achteren werd er hard gestreden in het middenveld waarbij Lando Norris om plek elf streed met de Williamsen van Alexander Albon en Logan Sargeant. De Vries haakte ook aan in deze strijd, waarbij hij wel de Haas van Kevin Magnussen passeerde.

Na ruim tien ronden kregen de Mercedessen van Hamilton en Russell het lastig en het was Alonso die Russell dan ook passeerde, terwijl Hamilton de pits op zocht voor nieuwe banden. Meer coureurs volgden, waaronder Verstappen die opnieuw voor de zachte banden koos. De Nederlander kwam op plek twee terug op de baan, achter teamgenoot Perez die nog enkele ronden doorreed.

Verstappen breidde zijn voorsprong na de eerste serie stops uit naar ruim tien seconden op Leclerc en Perez. Ruim daarachter lag Sainz die op zijn beurt Hamilton, Alonso en Russell achter zich wist. De Vries deed ook goede zaken, want de Nederlander klom door naar plek veertien, terwijl het debuut van Oscar Piastri met technische problemen in de pits eindigde. McLaren-teamgenoot Lando Norris kende nog wel een goede start, maar door bandenproblemen lag de Brit al snel achteraan.

Perez wist op zijn nieuwe zachte banden de Ferrari van Leclerc binnen te hengelen en de Monegask halverwege de race te passeren voor plek twee, ruim achter Verstappen. Sainz reed eenzaam rond op plek vier, terwijl Hamilton langzaam maar zeker bezoek kreeg van Alonso voor de vijfde plaats. Esteban Ocon had zijn middag anders voorgesteld, want de Fransman kreeg de ene na de andere straf. Eerst zette hij zijn Alpine niet goed op de startgrid neer, vervolgens moest hij de voorvleugel wisselen, maar loste daarbij de straf niet in. Hierdoor kreeg hij nieuwe straf en bij het inlossen van deze straf reed hij ook nog eens te hard in de pitsstraat.

Na de tweede serie stops ontstond er een bikkelhard gevecht tussen Hamilton en Alonso waarbij laatstgenoemde de vijfde plek van de zevenvoudig wereldkampioen overnam na een fraaie inhaalactie. Dit werd plek vier nadat de Ferrari van Leclerc na 41 ronden de geest gaf. De andere Ferrari van Sainz viel ook langzaam maar zeker terug, want Alonso passeerde de Spanjaard en ook Hamilton drong nog aan.

Verstappen werd na 57 ronden als eerste afgevlagd, ruim voor Perez en Alonso. Sainz pakte plek vier, voor Hamilton en Lance Stroll die nog herstellende is van zijn fietsongeval. George Russell greep de zevende stek, voor Valtteri Bottas, de achteraan gestarte Pierre Gasly en Alexander Albon.