Biatleten B° en R°iseland pakken dubbel: na sprint ook achtervolgingswinst

Tijdens de World Cup biatlon in het Tsjechische Nove Mesto hebben de dames en heren de achtervolgingen afgewerkt. Die worden gedaan met de uitslag van de sprint, of in elk geval de top-60 daarvan, als startopstelling en met vier schietbeurten: liggend, liggend, staand, staand.

Mannen
Johannes Thingnes Bø mocht als winnaar van de sprint als eerste vertrekken, met een forse voorsprong op broer Tarjei, die op zijn beurt dan weer een grote voorsprong had op landgenoten Vetle Sjåstad Christiansen en Endre Strømsheim. De gebroeders Bø begonnen beiden met tien treffers bij het liggend schieten en één misser bij de eerste staande schietbeurt. Johannes schoot er in de laatste schietbeurt een tweede misser bij, maar zijn overwinning kwam nooit in gevaar, terwijl Tarjei's tweede plek ook van start tot finish veilig was.

De strijd om plek drie werd gevoerd door onder meer de Zweed Martin Ponsiluoma, Benedikt Doll uit Ditsland en de Fransen Fabien Claude en Antonin Guigonnat. Na twee schietbeurten voerden Niklas Hartweg uit Zwitserland en de Duitser Roman Rees die strijd aan, maar zij vielen met matig staand schieten weg. Ponsiluoma en Doll bleven over en het was de Zweed die in de slotronde de sterkste was en plek drie pakte, voor Doll, terwijl Claude de sprint om plek vijf won van landgenoot Guigonnat.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland won de sprint en dus mocht de Noorse als eerste beginnen aan de achtervolging, met landgenote Ingrid Landmark Tandrevold achter zich. Røiseland begon prima, maar bij schietbeurt twee liet ze een misser noteren, waardoor de Française Anaïs Chevalier-Bouchet er voorbij kwam en Dorothea Wierer uit Italië zich bij haar kon melden - richting de derde schietbeurt kwamen ook de eerder wat weggezakte Tandrevold en Lisa Vittozzi uit Italië aansluiten.

Røiseland, Tandrevold en Chevalier-Bouchet schoten alles raak bij de derde schietbeurt, waarna ze gezamenlijk richting de vierde en laatste keer schieten gingen. Daarin raakten ze wederom alle vijf schijven en dus moest er geknokt worden in de slotronde, waar Chevalier-Bouchet afhaakte: zij moest genoegen nemen met plek drie. Røiseland schudde Tandrevold van zich af en pakte haar tweede zege op rij, voor haar landgenote.