Oppermachtige Leerdam pakt wereldtitel op 1.000 meter, Stolz pakt tweede wereldtitel bij WK afstanden

Jutta Leerdam is zaterdag voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen op de 1.000 meter geworden. De Nederlandse won in een tijd van 1.13,03 en was daarmee ruim één seconde sneller dan nummer twee Antoinette Rijpma-de Jong.

Jutta Leerdam was al het hele seizoen oppermachtig op de 1.000 meter en ook in Heerenveen op het WK afstanden stond er op de 24-jarige schaatsster geen maat. Ze reed naar een tijd van 1.13,03 en was daarmee ruim één seconden sneller dan Antoinette Rijpma-de Jong, die tot dan de snelste tijd had staan. Olympische kampioene Miho Takagi uit Japan moest genoegen nemen met brons in een tijd van 1.14,37. Voor Leerdam is het haar tweede wereldtitel op de 1.000 meter.

1.000 meter mannen
Bij de mannen ging op de 1.000 meter het goud naar Jordan Stolz. Het Amerikaanse supertalent, die vrijdag al het goud had gepakt op de 500 meter, was op de kilometer oppermachtig. Hij reed naar een tijd van 1.07,11, waarmee hij slechts twee honderdsten van een seconde boven het baanrecord van de Rus Pavel Kulizhnikov bleef. Stolz pakte het goud voor Thomas Krol, die zestiende van een seconde langzamer was dan de 18-jarige Amerikaan. Het brons was voor de in Haarlem geboren Cornelius Kersten, die nu voor Groot-Brittannië rijdt.