'Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens over woekerwinsten op'

De energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall maken volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen woekerwinsten dankzij de energiecrisis. Er zou tussen de 0 en 5 procent van de omzet winst worden gemaakt wat jaarlijks neerkomt op ‘enkele tientjes’ per huishouden, aldus de ACM. 

Het rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de prijsvorming van de drie grootste energieleveranciers roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten. Het onderzoek richtte zich alleen op de (prijs)opbouw van het leveringsbedrijf. De productietak van deze energieleveranciers werd niet onderzocht, terwijl energiebedrijven de mogelijkheid hebben om daar de winst te laten vallen.

Dit bedrijfsonderdeel kan erg winstgevend zijn, zodat er alsnog veel geld is binnengestroomd. Omdat het ACM geen wettelijke bevoegdheid heeft, blijft in het onderzoek onbeantwoord hoe winstgevend deze productietak is. Het onderzoek is incompleet.

Een ander punt dat vragen oproept, is de nettomarge. De marge van vorig jaar was 0 tot 5 procent en dat is dit jaar niet veranderd. Wat wel anders is, is dat de energietarieven twee keer zo hoog zijn geworden. Dat betekent dat er in euro’s wel veel meer winst gemaakt wordt.