Rheinmetall wil tanks gaan bouwen in Oekraïne

Het Duitse wapenconcern Rheinmetall wil een tankfabriek bouwen in Oekraïne. De onderhandelingen zijn momenteel aan de gang, zei CEO Papperger. Op deze manier zouden jaarlijks tot wel 400 gevechtstanks van het nieuwe Panther-type kunnen worden geproduceerd. Papperger was minder optimistisch over de duur van de oorlog. Dit gaat volgens hem waarschijnlijk nog jaren duren.

In een interview met de Rheinische Post zei Papperger dat de Rheinmetall-fabriek in Oekraïne gebouwd kan worden voor zo'n 200 miljoen euro. Jaarlijks kunnen daar  honderden gevechtstanks van een nieuw ontwikkeld tanktype geproduceerd worden. Dit is een van de modernste wapensystemen ter wereld. Het model KF51 werd afgelopen zomer gepresenteerd op de wapenbeurs Eurosatory in Parijs.

De gesprekken met de Oekraïense regering zijn "veelbelovend", zei Papperger. Hij verwacht binnen twee maanden een beslissing. Wat de veiligheid van de fabriek betreft, zei hij dat de fabriek afdoende kan worden beschermd met luchtafweergeschut.

Papperger benadrukte dat Oekraïne 600 tot 800 tanks nodig heeft om de oorlog te winnen. Om dat aantal bij elkaar te krijgen, zou de bouw van nieuwe tanks snel moeten beginnen. "Zelfs als Duitsland alle 300 Leopard 2-tanks naar Oekraïne zou sturen zou dat nog veel te weinig zijn", legt de baas van Rheinmetall uit. Volgens de huidige status levert Rheinmetall ongeveer 250 tanks in verband met de oorlog in Oekraïne, waaronder het infanteriegevechtsvoertuig Marder, de hoofdgevechtstank Leopard 2A4 en het oudere model Leopard 1. Oekraïne zal ook tientallen gevechtstanks van andere landen ontvangen. Naast de tanks van Duitse makelij zijn dit M1 Abrams-tanks uit de VS en Challenger 2-tanks uit Groot-Brittannië. De eerste leveringen worden de komende weken in Oekraïne verwacht.

Rheinmetall: De oorlog zal "waarschijnlijk jaren duren".
Papperger verwacht dat de oorlog "waarschijnlijk nog jaren" zal duren. Terwijl de westerse geallieerden veel wapens naar Oekraïne stuurden om het land zichzelf te laten verdedigen, beschikken de Oekraïners nog niet over voldoende uitrusting om hun grondgebied volledig te heroveren. Tegelijkertijd heeft Rusland niet zoveel middelen als het Westen. Toch heeft de Russische leiding tot nu toe geen concessies gedaan aan haar agressieve koers richting Oekraïne. "We kunnen deze evenwichtsoefening alleen oplossen door Oekraïne veel consequenter te steunen", zei Papperger.

Rheinmetall gaat de beurs op
Rheinmetall draait goed door de oorlog in Oekraïne. Zoals aangekondigd door Deutsche Börse, zal de wapengroep uit Düsseldorf op 20 maart worden opgenomen in de toonaangevende Dax-index. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een jaar geleden is de koers van het aandeel Rheinmetall bijna verdubbeld en is het bedrijf op de beurs bijna elf miljard euro waard.