Noorse biatleten domineren bij hervatting World Cup

Nu het wereldkampioenschap biatlon voorbij is, is men na een korte pauze weer verder gegaan in de World Cup. De wereldtop is afgereisd naar het Tsjechische Nove Mesto, waar inmiddels de sprints afgewerkt zijn: twee schietbeurten met één strafronde per gemist schot.

Mannen
Johannes Thingnes Bø vertrok als tweede en de dominante Noor maakte gelijk een einde aan de spanning: tien treffers en daarmee was het wat de winst betreft al gedaan, ook al waren er nog ruim negentig mannen onderweg. De enige die een beetje in de buurt bleef was oudere broer Tarjei Bø, die ook foutloos bleef en op precies een halve minuut finishte. Het werd sowieso een heel Noors feestje, want plek drie was voor Vetle Sjåstad Christiansen, die met één misser op maar liefst 1:15 minuten eindigde, en vierde werd de jonge Endre Strømsheim met zijn tien treffers (+1:17).

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland kende een bijzonder lastige voorbereiding op het seizoen en kwam door fysiek malheur pas later in actie, maar inmiddels heeft ze de vorm te pakken: met tien treffers en prima langlaufen noteerde de Noorse de snelste tijd. Haar landgenote Ingrid Landmark Tandrevold kon haar op de ski's bijbenen, maar met één misser gaf ze de zege op de schietbaan weg: tweede op 20,5 seconden, ongeveer de tijd van een strafronde. Plek drie was op 29,3 seconden voor de Française Anaïs Chevalier-Bouchet, die ook negen schijven trof. De wedstrijd was wel beduidend competitiever dan die bij de mannen: de eerste dertien eindigden binnen een minuut van Røiseland.