EU stelt stemming over uitfasering verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot uit

Het EU-besluit om vanaf 2035 nieuwe auto's met verbrandingsmotoren te verbieden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De EU-landenstemmen dinsdag niet over het verbod op verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot in nieuwe auto's vanaf 2035. De stemming is van de agenda van de Raad van Ministers gehaald, aldus een woordvoerder van het Zweedse voorzitterschap. Het is voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

De Duitse minister van Transport Volker Wissing (FDP) riep op tot een compromisvoorstel van de Europese Commissie. De wens is een ontheffing, waarbij verbrandingsmotoren die fossiele brandstoffen verbruiken ook na 2035 toegestaan blijven mits ze overschakelen naar synthetische brandstoffen, de zogenaamde e-fuels. In het EU-plan, waarover gestemd had moeten worden, is afgesproken dat de EU-commissie met open vizier zou onderzoeken of in de toekomst voertuigen met e-fuel-compatibele verbrandingsmotoren kunnen worden goedgekeurd.

Een nieuwe datum voor de eindbeslissing is nog niet gegeven. Eigenlijk zou de stemming een formaliteit zijn geweest, omdat het EU-parlement en de lidstaten het in oktober al eens waren geworden over de uitfasering van verbrandingsmotoren met CO2 uitstoot. Er moet nu een oplossing worden gevonden in Brussel.