Terreuraanslag op Manchester Arena (2017) had kunnen worden voorkomen

De veiligheidsdienst MI5 heeft een belangrijke kans gemist om actie te ondernemen die de aanslag in de Manchester Arena had kunnen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Voorzitter Sir John Saunders zei dat het laks optreden van de MI5 de oorzaak was van de gemiste kans. 

Tweeëntwintig mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond toen Salman Abedi op 22 mei 2017 een zelfgemaakte bom liet ontploffen na een concert van Ariane Grande. Het jongste slachtoffer was amper acht jaar oud. Uit het openbare onderzoek bleek dat Abedi waarschijnlijk werd bijgestaan door iemand in Libië. Het is voor het eerst dat er een officiële uitspraak is gedaan over de mogelijke betrokkenheid van andere personen uit het buitenland.

Het hoofd van MI5 ging diep door het stof omdat de inlichtingendienst er niet in is geslaagd de aanslag in de Manchester Arena te voorkomen. Ken McCallum, de directeur-generaal van de veiligheidsdienst, zei dat hij het "diep betreurde" dat zijn officieren er niet in waren geslaagd inlichtingen te verzamelen die de aanslag hadden kunnen verijdelen. In een verklaring op het onderzoeksrapport, zei McCallum: “MI5 bestaat om terreur te stoppen. Aan al diegenen wier leven voor altijd veranderd is in die vreselijke nacht: het spijt me enorm dat MI5 de aanslag in de Manchester Arena niet heeft kunnen voorkomen.”