Eén der allerlaatste Aziatische cheetah's gestorven, Iran houdt milieuactivisten vast

De Iraanse autoriteiten melden de dood van een van de laatste Aziatische cheeta's ter wereld. Wat niet vermeld wordt, is dat een groep milieuactivisten die onderzoek hadden gedaan naar deze diersoort, in Iran al vijf jaar vastzit. De arrestatie wegens vermeende spionage veroorzaakte in 2018 internationale verontwaardiging.

Eerst de achtergrond: de Aziatische cheetah wordt met uitsterven bedreigd. De weinige exemplaren van de soort leven in Iran. De jachtluipaard "Pirouz" (ruwweg: "zegevierend") was dan ook zeer bekend en ronduit populair in het land. Het dier wordt zelfs genoemd in het lied "Baraye", het onofficiële volkslied van de huidige protesten. Pirouz was tien maanden oud en stierf volgens Iran aan nierfalen. Na het overlijden van het dier kwamen er tal van reacties op sociale media - en veel kritiek, waarbij onder meer de Iraanse autoriteiten werden beschuldigd van incompetentie.

Vermeende spionage vanwege cameraval
Bovendien wordt in verband met de dood van de cheetah het lot besproken van de milieuactivisten die tot op de dag van vandaag gevangen zitten. Ze werkten voor de dierenbeschermingsorganisatie "Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF)" in Teheran en werden begin 2018 gearresteerd. Het tijdschrift National Geographic en Amnesty International berichtten ook over de zaak.

Het regime beschuldigt de milieuactivisten onder meer van spionage en heeft hen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld - kennelijk omdat ze bij hun onderzoek ook verborgen camera's hadden gebruikt. Nog voordat het vonnis bekend werd, benadrukte Amnesty International dat er geen bewijs was aangevoerd om de beschuldigingen te staven. PWHF-oprichter Kavous Seyed-Emami stierf in hechtenis in 2018. Het regime sprak van zelfmoord, wat de familie ontkende.

Marteling in de gevangenis?
Vorig jaar waren er berichten dat de milieuactivisten zouden zijn gemarteld in detentie. De journaliste Nahayat Tizhoosh van de Canadese omroep CBC doet verslag van de zaak van de wetenschappers, net als de Duitse Iran-activiste Daniela Sepehri .
In Iran zitten veel milieuactivisten gevangen. Sinds september kent het land ook een golf van protesten tegen de hoofddoekplicht voor vrouwen en tegen het regime zelf.