Twee IsraŽlische kolonisten doodgeschoten op Jordaanoever

Op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Israëlische burgers om het leven gekomen. De regering gaat uit van een "terroristische Palestijnse aanval". Het geweld tussen Palestijnen en Israëli's is al maanden geëscaleerd.

Het incident vond plaats in de stad Huwara, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. De twee slachtoffers zouden Israëli's zijn, inwoners van een nabijgelegen nederzetting. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweken aan hun zware verwondingen.

Volgens de eerste berichten heeft een aanvaller de auto van de twee mannen geramd, het vuur geopend en vervolgens gevlucht. Volgens ooggetuigen zou hij een T-shirt hebben gedragen met het teken van een lokale terroristische cel.

Er zijn in het verleden meerdere vuurwapenaanvallen geweest in het gebied. Veel kolonisten op weg naar nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever passeren Huwara.

De stad ligt in de buurt van Nablus, waar bij een Israëlische militaire operatie afgelopen woensdag 12 Palestijnen werden gedood en meer dan 100 gewond raakten. De operatie was gericht tegen drie vermoedelijke terroristen die zich hadden verschanst in een gebouw in de binnenstad. De Israëlische strijdkrachten stuitten op massaal verzet.

In totaal zijn sinds het begin van het jaar meer dan 60 Palestijnen omgekomen bij Israëlische militaire operaties en als gevolg van aanslagen. In dezelfde periode stierven 13 mensen als gevolg van Palestijnse terroristische aanslagen.