'Fenerbahce-fans roepen om aftreden Erdogan'

Fans van de Turkse eerste divisieploeg Fenerbahce Istanbul hebben tijdens de thuiswedstrijd tegen Konyaspor de regering opgeroepen om af te treden, wat voor ophef heeft gezorgd. In een door het fanplatform "Tek Yol Fener" gedeelde video was dit gezang te horen.

Supporters van de Turkse voetbalploeg Fenerbahce Istanbul hebben president Erdogan en zijn regering beschuldigd van 20 jaar leugens en fraude. De hashtag #Fenerbahce, waaronder opnames van de gezangen werden gedeeld, was het meest besproken onderwerp op Twitter in Turkije.

De 4-0 thuisoverwinning van Fenerbahce was de eerste wedstrijd van de club sinds de verwoestende aardbevingsramp in het zuidoosten van Turkije waarbij tienduizenden doden vielen. Erdogan is al 20 jaar in het land aan de macht. Na de aardbeving is er veel kritiek op het crisismanagement van zijn regering. Ook de oppositie beschuldigt Erdogan ervan het land onvoldoende te hebben voorbereid op aardbevingen en te hebben gefaald in het bouwtoezicht. De regering verwerpt de beschuldigingen.

In Turkije is momenteel een verkiezingscampagne aan de gang. De parlements- en presidentsverkiezingen zouden in juni plaatsvinden, maar Erdogan had voor de aardbeving aangekondigd dat de verkiezingen eerder zouden worden gehouden, namelijk op 14 mei. Het is nog onduidelijk of hij zich aan deze datum zal houden.