EU legt Rusland tiende pakket sancties op

Na wekenlange onderhandelingen zijn de EU-landen het eens geworden over verdere sancties tegen Rusland. De nieuwe strafmaatregelen bestaan uit aanvullende handelsbeperkingen. Ondertussen zegden de G7-landen hun onbeperkte steun toe aan Oekraïne.

De nieuw aangenomen sancties gelden met name voor goederen die de Russische industrie niet uit derde landen zoals China kan halen. Ook goederen die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, vallen onder de sancties. Dit zijn onder meer machineonderdelen, antennes, kranen, speciale voertuigen en reserveonderdelen voor vrachtwagens en motoren. De sancties zijn ook bedoeld om mensen te treffen die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne steunen, propaganda verspreiden of drones afleveren. EU-bronnen zeggen dat 120 mensen en organisaties en drie andere Russische banken  door het nieuwe pakket worden getroffen. Dit is het tiende pakket sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De overeenkomst moet vandaag nog definitief door alle landen worden bevestigd voordat de details van de nieuwe sancties worden gepubliceerd.

Aan het akkoord gingen weken van onderhandelingen vooraf, waarbij alleen Polen tot gisteren het sanctiepakket blokkeerde. Premier Morawiecki beschreef het pakket vrijdag als "te licht en te zwak".

Ook de VS en Groot-Brittannië kondigen nieuwe sancties aan
Vóór het besluit van de EU-landen hadden de VS en Groot-Brittannië op de verjaardag van de Russische aanval al verdere sancties tegen Moskou aangekondigd. Volgens het Witte Huis zullen de Amerikaanse strafmaatregelen 200 mensen en entiteiten treffen, "waaronder zowel Russische actoren als mensen uit derde landen in Europa, Azië en het Midden-Oosten die de oorlogsinspanningen van Rusland steunen". De regering in Londen kondigde verdere handelsbeperkingen aan.

G7 zal Oekraïne steunen zolang het nodig is
De strafmaatregelen werden ook besproken op een videotop van de groep van zeven grote westerse geïndustrialiseerde landen (G7). De maatregelen omvatten verdere economische druk op Rusland. De Duitse Bondskanselier Scholz beschreef het als deprimerend dat Rusland na een jaar van oorlog en bloedvergieten geen moeite deed om deze oorlog te beëindigen. De G7-groep omvat Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Japan bekleedt momenteel het presidentschap.