Daytona 500 vol crashes in slotfase opent NASCAR-seizoen

Op de Daytona International Speedway is zondagavond het seizoen in de NASCAR Cup Series dan echt van start gegaan. The Great American Race, de Daytona 500, zorgde na een niet al te sensationeel begin toch weer voor het nodige spektakel, met een spannende finish en flink veel schade.

Alex Bowman begon op poleposition en had Kyle Larson naast zich, voor Joey Logano, Aric Almirola, Christopher Bell en Austin Cindric, de winnaar van vorig jaar. Na de start kabbelde het geruime tijd lekker door, aan 350 kilometer per uur welteverstaan, en na iets minder dan veertig ronden werden de eerste pitstops gemaakt.

Het ging er allemaal nog opmerkelijk beschaafd aan toe en na 65 ronden werd de eerste stage afgesloten met stagewinst voor Brad Keselowski, voor Ryan Preece, Chris Buescher, Kevin Harvick en Michael McDowell - vijf Fords voorin, de pitstops waren goed gegaan. Na de pitstops konden we door met Preece voorop, gevolgd door Keselowski, Harvick en Almirola.

Na 118 ronden ging het dan voor het eerst fout: Harvick deelde een tikje uit aan Tyler Reddick, die op zijn beurt daardoor Ryan Blaney raakte. Erik Jones had flinke schade en kon inpakken en onder meer Chase Elliott en Daniel Suarez werden ook geraakt, waarbij het voor Elliott in elk geval einde verhaal was wat de race betreft.

Met Logano en Truex voorop konden we even later weer door, tot het einde van de stage: Ross Chastain pakte de stagewinst, voor Bowman en Logano. Iedereen kwam weer verse brandstof halen en met Bubba Wallace, William Byron en Almirola voorop konden we weer door. Dat ging allemaal redelijk beschaafd, tot het achttien ronden voor het einde weer flink fout ging.

Preece werd rond de vijftiende positie geraakt, draaide rond en dat ontketende een flinke kettingbotsing, wat vooral bij Preece en McDowell veel schade opleverde. Na wat opruimwerk konden we met dertien ronden te gaan weer verder, met Harrison Burton, Logano, Kyle Busch en Byron voorop.

Keselowski nam de leiding in handen en met nog vier ronden te gaan werd hij gevolgd door Buescher, Busch, Austin Dillon, Byron en Ricky Stenhouse. Een ronde later zakte Keselowski weer wat weg en nam Busch het voorin over, maar de boel werd alsnog even overhoop gegooid: Suarez ging in de rondte het gras op en de caution was een feit.

Kyle Busch en Austin Dillon hadden bij de herstart de leiding in handen, met Logano en Byron achter zich. In de eerste overtimeronde zakte Dillon wat weg, waarna hij van achteren geraakt werd door Byron. Daardoor draaide Dillon tegen Denny Hamlin aan en dat ontketende weer een behoorlijke massacrash, waar de nodige auto's geprepareerd werden voor de sloop.

De volgende poging begon met Stenhouse, Larson, Logano en Bell voorop en dat ging een ronde goed, waardoor de volgende ronde sowieso de laatste werd. Daarin ging het dan echter weer fout: Larson werd hard de muur in gebeukt. De caution was een feit en doordat Stenhouse op dat moment aan de leiding reed, pakte hij de overwinning, de grootste uit zijn carrière.