Gouden Zweedse dubbelslag op slotdag WK biatlon

In het Duitse Oberhof is zondag het wereldkampioenschap biatlon afgesloten. Dat had ook niet veel later moeten gebeuren: zoals ook hier in Nederland is de winter er eigenlijk al tijden voorbij, dus naast het parcours was al nauwelijks sneeuw meer te vinden. De massastarts stonden zondag nog op het programma en dat werden nog wel twee prachtige wedstrijden als slotakkoord van het WK.

Mannen
Fabien Claude uit Frankrijk en de Zweed Sebastian Samuelsson begonnen met tien treffers bij het liggend schieten, terwijl de Fransman Emilien Jacquelin zich ondanks één misser bij hen voegde. Topfavoriet Johannes Thingnes Bø liet twee keer een schijf staan, maar bij de derde schietbeurt nam de Noor de leiding over met vijf treffers.

Samuelsson schoot nog eens alles om en volgde, terwijl hij in de voorlaatste ronde bijna bijgebeend werd door landgenoot Martin Ponsiluoma - tot dat moment goed voor twee missers. Bij de laatste schietbeurt ging Bø nog eens de fout in, terwijl Ponsiluoma en Samuelsson vijf keer doel troffen en dus iets voor de Noor de slotronde in konden duiken.

Bø leek het gat wel te kunnen dichten, gezien zijn superieure snelheid op de ski's dit WK, maar daar kwam een keer een einde aan: hij moest zich gewonnen geven tegen de twee Zweden. Ponsiluoma moest op zijn beurt het hoofd buigen voor Samuelsson, die een matig seizoen volledig goed wist te maken met een prachtige wereldtitel, voor Ponsiluoma en Bø - de Noor eindigde het WK wel met vijf keer goud, één keer zilver en één keer brons.

Vrouwen
De Zweedse Linn Persson begon erg lekker met tien treffers bij het liggend schieten, hoewel ze de Française Anaïs Chevallier-Bouchet en Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk met eveneens tien rake schoten achter zich aan kreeg. Chevalier bleef alles raken en pakte zo na de derde schietbeurt de leiding, maar landgenote Julia Simon zat er ondanks haar twee missers vlak achter.

Simon en Chevalier-Bouchet kwamen samen aan bij de laatste schietbeurt, met de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold en de Zweedse Hanna Öberg - goed voor respectievelijk één en twee missers - in de buurt. De twee Franse dames schoten één keer mis, Öberg en Tandrevold raakten de laatste vijf schijven allemaal en doken zo eerder de slotronde in.

In die laatste ronde haakte Chevalier-Bouchet af bij Simon, die 'het' echter ook niet meer had: na een fel duel met Tandrevold waren de benen volledig leeg en moest ze de Noorse laten gaan. Die leek nog even heel dicht bij Öberg te komen, maar dat lukte net niet meer: goud voor Öberg op een Zweedse topdag, voor Tandrevold en Simon. Een extra mooie medaille voor Tandrevold, die vorig jaar op de Olympische Spelen op weg was naar eremetaal, maar in de slotronde in elkaar zakte en op moest geven.