Noord-Korea tevreden over raketlancering

Noord-Korea zegt tijdens een korte oefening de operationele gereedheid van zijn eigen intercontinentale ballistische raketten (ICBM) te hebben aangetoond. Zaterdag vuurde de verantwoordelijke eenheid een Hwasongpho-15 ICBM af in de richting van de Japanse Zee (Koreaans: Oostzee), meldden staatsmedia. Na een vlucht van 989 kilometer bereikte de raket met succes zijn doel in zee.

ICBM's worden beschouwd als het belangrijkste wapen om kernbommen mee af te schieten. Alle tests met ICBM en andere ballistische raketten zijn door VN-besluiten verboden. 

De raketlancering door Noord-Korea is zaterdag gefilmd door het Zuid-Koreaanse leger. De generale staf van Zuid-Korea beschuldigde het buurland van een "ernstige provocatie". Ook de G7-landen veroordeelden de hernieuwde lancering van een ICBM in de sterkst mogelijke bewoordingen. De test is "een flagrante schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad" en bedreigt de regionale en internationale vrede en veiligheid, aldus het Japanse voorzitterschap van de Group of Major Industrialized Nations. Het "roekeloze gedrag" van Noord-Korea vereist een eensgezind antwoord van de internationale gemeenschap, inclusief verdere duidelijke maatregelen van de VN-Veiligheidsraad.

Noord-Korea is onderworpen aan strenge internationale sancties vanwege zijn kernwapenprogramma. Het conflict op het Koreaanse schiereiland is sinds vorig jaar weer explosief. Ondanks het verbod door VN-resoluties, heeft Noord-Korea de reikwijdte en hoeveelheid van zijn rakettesten verhoogd. Zuid-Korea en de VS hebben hun gezamenlijke manoeuvres volledig hervat.