World Cup-zege Velzeboer in Dordrecht, Schulting eindwinnares in World Cup

In Dordrecht is zondag het World Cup-seizoen voor de shorttrackers alweer afgesloten. De laatste wedstrijden werden er afgewerkt, alvorens men begin maart in het Zuid-Koreaanse Seoul gaat strijden om de wereldtitels.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond weer eens in de finale en daarin liet ze zien dat er wat sprinten betreft eigenlijk geen maat op haar staat: zeer overtuigend reed ze naar de zege, voor Kim Boutin en Rikki Doak uit Canada. Selma Poutsma eindigde als vijfde, Yara van Kerkhof sneuvelde in de kwartfinales.

500m mannen
Lukasz Kuczynski nam snel de leiding, maar Lin Xiaojun ging er overheen en de Chinees reed naar de overwinning, voor Lim Yong-jin uit Zuid-Korea en de Pool Kuczynski. Itzhak de Laat won de B-finale, Kay Huisman en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting was in Dordrecht weliswaar goed, écht top leek ze niet te zijn: na de derde plek op de 1500 meter kon ze haar leidende positie ook op 'haar' 1000 meter niet vasthouden. De Canadese Courtney Sarault ging er voorbij en pakte de winst, voor Kim Gil-li uit Zuid-Korea en Schulting. Rianne de Vries won de B-finale, Michelle Velzeboer ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
In een chaotische edoch heerlijke finale was de dit seizoen zo ijzersterke Zuid-Koreaan Park Ji-won weer eens de beste. Hij won vlak voor Pascal Dion uit Canada, met de Italiaan Luca Spechenhauser op een fraaie derde plek. Sjinkie Knegt moest het doen met plek drie in de B-finale, Friso Emons ging er in de kwartfinales uit en Jens van 't Wout startte zondag vanwege liesklachten niet meer individueel.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer kwamen in de ochtend al in actie: in de halve finales ging Schulting onderuit, dus moesten ze het doen met een plek in de B-finale, die ze wel overtuigend wonnen. In de A-finale ging de winst naar Canada, dat met Kim Boutin, Rikki Doak, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge oppermachtig was. Hongarije won de uiterst spannende strijd om plek twee, vlak voor China en Italië.

Aflossing mannen
Ook voor de mannen ging het in de halve finales fout en dus moesten Teun Boer, Itzhak de Laat, Kay Huisman en Jens van 't Wout de B-finale rijden, waarin ze wel de winst pakten, voor Canada. De A-finale werd een heerlijke strijd tussen Zuid-Korea en China, waarin Park Ji-won de Koreanen nét de winst bezorgde. Japan ging kort voor het einde onderuit en moest het doen met plek drie, nadat Kazachstan eerder al weg was gevallen.

Eindklassementen
In het eindklassement van de World Cup was Schulting zeer overtuigend de beste, iets wat eigenlijk voor Dordrecht ook al wel vast stond. Xandra Velzeboer eindigde als achtste, vooral doordat ze er in Almaty niet bij was, Yara van Kerkhof werd twaalfde. Per onderdeel won Velzeboer het klassement op de 500 meter, Schulting dat op de 1000 meter en werd Nederland tweede in het aflossingsklassement, achter Canada.

Bij de mannen was Jens van 't Wout de beste Nederlander in het algemeen klassement: hij werd negende, na het missen van een dag in Dordrecht en een hele World Cup in Almaty. Park Ji-won was met afstand de eindwinnaar en won ook de titels op de 1500 en 1000 meter. De Kazach Denis Nikisha pakte de eindwinst op de 500 meter, Friso Emons werd namens Nederland derde op de 1500 meter en in het aflossingsklassement eindigde Nederland als zesde - ook hier won Canada.