Odermatt wereldkampioen afdaling na weergaloze run

Tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën in het Franse Courchevel is zondag het koningsnummer van de sport afgewerkt. De mannen gingen naar beneden voor de strijd om de wereldtitel op de afdaling op de fraaie L'Eclipse, de afdalingspiste in het skigebied.

De Italiaan Florian Schieder opende het bal en al snel bleek dat zijn tijd eigenlijk erg sterk was. Verdedigend wereldkampioen Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk gaf 0,07 seconden toe, en niet lang daarna treurde het thuispubliek wel een beetje: de 42-jarige Johan Clarey werkte voor eigen publiek zijn laatste WK-wedstrijd af, maar net als in ruim twintig jaar World Cups lukte het hem niet om zijn eerste zege te pakken.

Als tiende ging Marco Odermatt naar beneden en de Zwitserse leider in de algemene World Cup-stand liet er bepaald geen gras over groeien. Met een weergaloze afdaling denderde hij naar beneden en dook hij maar liefst 1,09 seconden onder de tijd van Schieder door.

Kort na Odermatt was het de beurt aan de Canadees James Crawford, de verrassende wereldkampioen op de super-G. Op de afdaling zou een medaille wat minder verrassend zijn en met 1,01 seconden achterstand en voorlopig plek twee deed hij volop mee. Aleksander Aamodt Kilde is met vijf zeges uit acht wedstrijden de grote man dit seizoen, maar de Noor kon het tegen Odermatt's superafdaling niet bolwerken: tweede op 0,48 seconden.

Daar bleef het even bij, tot Cameron Alexander als twintigste naar beneden ging. De Canadees haalde nog wat van de tijd van Crawford af en noteerde op 0,89 seconden de derde tijd. Dat zou uiteindelijk verrassend brons opleveren: Marco Schwarz uit Oostenrijk, een van de voornaamste outsiders, strandde op vier honderdsten van de Canadees op plek vier.