Dodental Syrië en Turkije ruim 28.000, VN vreest verdubbeling aantal doden

De Verenigde Naties gaan ervan uit dat het aantal slachtoffers na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië fors zal toenemen. Een exacte schatting is moeilijk, maar hij vreest minstens twee keer zoveel doden, zei VN-noodhulpcoördinator Griffiths na een bezoek aan de aardbevingsgebieden.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 28.000, tienduizenden mensen raakten gewond. De zoek- en reddingsploegen worden binnenkort vervangen door humanitaire organisaties, die zich de komende maanden over de mensen in nood zullen ontfermen, zei Griffiths. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat er nu van uit dat ongeveer 26 miljoen mensen in Turkije en Syrië zijn getroffen door de gevolgen van de aardbevingen. Velen zijn dakloos geworden en zijn afhankelijk van de verstrekking van voedsel en drinkwater.

Inmiddels heeft de Turkse justitie de eerste aanhoudingsbevelen uitgevaardigd in verband met het instorten van gebouwen. Ze beschuldigt zo'n 100 mensen van het veroorzaken of verdoezelen van constructiefouten.