NBA: LeBron James topscorer aller tijden

LeBron James is vanaf woensdagochtend vroeg, Nederlandse tijd, de nieuwe topscorer aller tijden in de NBA. De 38-jarige basketballer van de Los Angeles Lakers verbrak in de wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder het record van Kareem Abdul-Jabbar.

In twintig seizoenen gooide de legendarische Abdul-Jabbar tot in de jaren tachtig 38.387 punten bij elkaar, waardoor hij bijna vier decennia het record in handen had. Het was al wel duidelijk dat James dat record zou gaan verbreken, en deze week leek dat tijdens het duel met OKC te gaan gebeuren.

Abdul-Jabbar was aanwezig voor de wedstrijd, waarin James 36 punten nodig had voor het record - en zoals het de Amerikanen betaamt stond er continu een teller in beeld om aan te geven hoeveel hij er nog nodig had. Aan het eind van het derde kwart gebeurde het dan: een simpele jumper bracht James naar een nieuw record, wat hij nog iets uitbreidde naar 38.390 punten.

Gelijk na de recordscore, dus midden in de wedstrijd, werd de boel voor een goede tien minuten onderbroken voor felicitaties, toespraken en meer van dergelijke Amerikaanse fenomenen. Overigens is een van de manieren waarop James tot zijn score kwam wel het aantal wedstrijden waarin hij meer dan tien punten scoorde: in ruim 1400 NBA-duels, deed hij dat welgeteld acht keer níet.

In het volgepakte stadion zaten mensen die vele duizenden dollars betaald hadden om vooraan te mogen zitten. Het lijkt er echter op dat ze weinig hebben gezien van de historische worp van James: zo ongeveer iedereen zat naar het schermpje van zijn of haar telefoon te kijken, om hetzelfde unieke filmpje te kunnen maken als duizenden anderen deden.