Eerste Nederlandse goud binnen op EK baanwielrennen

In het Zwitserse Grenchen is woensdag het Europees kampioenschap baanwielrennen van start gegaan. De teamsprints werden zoals gebruikelijk op dag één afgewerkt, met Nederlands succes, en ook de eerste individuele onderdelen stonden op het programma.

Scratch vrouwen
Het mocht enige tijd duren voor er langzaam wat gebeurde: hier en daar een aanvalletje, tot de Spaanse Eukene Larrarte en Maria Martins uit Portugal een eerste serieuze aanval plaatsten met een ronde of tien te gaan. De twee werkten mooi samen en pakten een groot voorsprong, waarna ze mochten sprinten om de titel: Martins had nog net wat meer over en pakte het goud, voor Larrarte. De Poolse Daria Pikulik veroverde het brons door in de laatste meters nog nét over de Nederlandse Maike van der Duin heen te komen.

Afvalkoers mannen
Philip Heijnen reed namens Nederland een uitstekende koers, maar leek er na wat beukwerk van de Belg Jules Hesters toch vroegtijdig uit te gaan. De jury haalde Hesters echter uit de koers, nadat de Belg ook Donavan Grondin uit Frankrijk een schouderduw gaf, en Heijen kon door. Nadat Grondin eraf ging was Heijnen zeker van een medaille, waarna de benen leeg waren. De Portugees Rui Oliveira ging voor goud, maar Tim Torn Teutenberg uit Duitsland sloeg terug en ging erop en erover naar de Europese titel, met zilver voor Oliveira.

Teamsprint vrouwen
Met Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van der Wouw mocht Nederland het in de strijd om brons opnemen tegen Mathilde Gros, Taky Marie Divine Kouamé en Julie Michaux uit Frankrijk. De Franse dames vergooiden hun start en daarmee was het voor Nederland al binnen, maar met 47,431 seconden was de tijd ook uitstekend. Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland waren in de finale met 46,865 seconden ruim te sterk voor het Britse trio Lauren Bell, Emma Finucane en Katy Marchant, dat met 47,639 zilver pakte in een langzamere tijd dan Nederland.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg stonden - uiteraard - in de finale en reden daarin tegen de Britten Jack Carlin, Hamish Turnbull en Alistair Fielding. De Britten startten sneller, maar Nederland knalde er overheen en met 42,325 seconden stond er geen maat op het oranje trio: de Britten moesten het doen met zilver in 43,565 seconden. Timmy Gillion, Melvin Landerneau en Sebastien Vigier uit Frankrijk wonnen in 43,332 seconden de strijd om brons van de Duitsers Maximilian Dornbach, Marc Jurczyk en Luca Spiegel (44,501).