WK biatlon begint met Noorse wereldtitel op gemengde estafette

In het Duitse Oberhof, waar het tot ieders verbazing zowaar lekker weer en niet mistig en nat was, is woensdag het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Het openingsonderdeel was de gemengde estafette: twee vrouwen en twee mannen per land.

De wedstrijd werd geopend door de vrouwen en daarbij deden vooral Frankrijk en Italië het uitstekend: Julia Simon en Anaïs Chevalier-Bouchet uit Frankrijk hadden allebei aan één extra patroon genoeg in hun twee schietbeurten, net als Lisa Vittozzi en Dorothea Wierer namens Italië. Het was Italië dat halverwege als eerste wisselde op de eerste man, Frankrijk volgde een paar seconden later.

Na een stroeve start van Ingrid Landmark Tandrevold kon Marte Olsbu Røiseland Noorwegen ondertussen wat verder naar voren helpen: vijfde op vijftig seconden. De eerste van de Noorse mannen, Sturla Holm Lægreid, trof alle tien schijven in één keer en wist zo aan te sluiten bij de Fransman Emilien Jacquelin, met wie hij de jonge Italiaan Didier Bionaz op een kleine tien seconden kon zetten.

Met Johannes Thingnes Bø als slotloper waren de Noren op dat moment wel favoriet, maar de tweede jonge Italiaan, Tommaso Giacomel, liet zich niet kennen. Hij bleef knap bij en bij de laatste schietbeurt nam hij al het risico. Dat betaalde zich bíjna uit, maar het laatste schot ging mis en dus had hij een extra patroon nodig, wat wel gelijk raak ging.

Door die misser vertrok Giacomel echter gelijktijdig met Bø, die ook een keer mis schoot, en dat was voor de Italiaan net even teveel: Bø schudde hem af en hielp Noorwegen naar het goud, Italië pakte keurig zilver en de Fransman Quentin Fillon Maillet haakte eerder af en moest genoegen nemen met brons. Dat gooide hij overigens nog bijna weg door bij de finish de verkeerde afslag te nemen, maar hij herstelde zich precies op tijd.