Wereldtitel super-G voor skiester Bassino

Alpineskiester Marta Bassino heeft zich in het Franse Meribel laten kronen tot wereldkampioene op de super-G. De Italiaanse was woensdag de snelste op de Roc de Fer-piste, waar ze vooral van haar uiterst sterke technische vaardigheden gebruik kon maken.

De Noorse Kajsa Vickhoff Lie, dit seizoen weer helemaal terug na een ware horrorblessure, ging als vierde naar beneden en noteerde een snelle tijd, zo leek het. Cornelia Hütter uit Oostenrijk volgde even later en evenaarde de tijd van Lie, waarna het kort daarop de beurt was aan Bassino.

De Italiaanse, ook sterk op de reuzenslalom, was op het wat rechtere bovenste deel van de piste niet bepaald snel, maar maakte dat op het technische stuk onderin helemaal goed: ze dook met 0,33 seconden naar de snelste tijd. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin kwam gelijk na Bassino en strandde op 0,11 seconden.

Vervolgens was de een na de ander bovenin beduidend sneller dan Bassino, maar niemand kon de prestatie van de Italiaanse op het onderste stuk evenaren. De Zwitserse Lara Gut-Behrami naderde tot op 0,37 seconden, Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen kwam 0,36 seconden tekort.

Als dertigste ging Alice Robinson naar beneden en de Nieuw-Zeelandse maakte het bijzonder spannend, maar met de finish in zicht maakte ze een fout die haar een medaille en mogelijk zelfs de wereldtitel kostte: zevende op 0,54 seconden. Bassino pakte zo het goud, voor Shiffrin en het gedeelde brons voor Hütter en Lie.