Parijs: geen atleten uit Rusland en Wit-Rusland op Olympische Spelen van 2024

De burgemeester van Parijs heeft zich uitgesproken tegen deelname van atleten uit Rusland en Wit-Rusland  onder neutrale vlag aan de Olympische Spelen. De stad is gastheer van de Olympische Zomerspelen van 2024. Ook uit Noord-Europa komt verzet tegen het voorstel hiertoe van het Internationaal Olympisch Comité.

Burgemeester Hidalgo zei in een interview met radiostation France Info dat dit geldt zolang er oorlog is in Oekraïne. Vanuit haar standpunt is het onder de huidige omstandigheden “ondenkbaar dat we een land dat een ander land aanvalt zouden laten meedoen alsof er niets aan de hand is. Dat een delegatie naar Parijs komt terwijl het bommen regent op Oekraïne", aldus de 63-jarige. Ook de Nationale Olympische Comités (NOC) van de vijf Scandinavische landen Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en IJsland spraken zich uit tegen de integratie van Rusland en Wit-Rusland.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), stelde een opening voor met "neutrale atleten" uit Rusland en Wit-Rusland zonder vlaggen, nationale kleuren en volksliederen. Ze presenteerden hiervoor eind januari een plan naar expertise van de Verenigde Naties (UNO) en gesteund door internationale sportgemeenschappen. Verschillende regeringsvertegenwoordigers en atleten, voornamelijk uit Europa, zijn in verzet gekomen tegen dit plan uit solidariteit met Oekraïne, dat in februari 2022 werd aangevallen door Rusland met de hulp van zijn bondgenoot Wit-Rusland.