Kinderen eerste huwelijk mogen beslag leggen op villa Jan des Bouvrie

De oudste kinderen van Jan des Bouvrie mogen beslag leggen op de voormalige villa van de interieurstylist in Naarden. Met het beslag willen de kinderen uit het eerste huwelijk een soort zekerheid stellen dat zij hun deel van de erfenis krijgen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft maandag bepaald dat op dit moment het belang van die oudste kinderen zwaarder weegt dan het belang van de weduwe van Des Bouvrie en de kinderen uit het tweede huwelijk.

Kinderen leggen beslag op woning
Interieurontwerper Jan des Bouvrie overleed in oktober 2020. Hij trouwde twee keer, uit beide huwelijken zijn twee kinderen geboren. Eerder in 2020 wijzigde Des Bouvrie zijn testament. Die wijziging hield in dat zijn kinderen uit het eerste huwelijk als erfgenamen zijn uitgesloten. Wel creëerde hij meerdere legaten voor deze kinderen. Een legaat is een bepaling in een testament waarin staat dat iets wordt nagelaten zonder dat deze persoon erfgenaam is, bijvoorbeeld een geldbedrag. Tussen de weduwe (Monique) en de kinderen uit het tweede huwelijk en de kinderen uit het eerste huwelijk is nu discussie over de berekening van de hoogte van die legaten en de wijze van uitkering. Als gevolg daarvan hebben de kinderen uit het eerste huwelijk beslag laten leggen op de villa van Des Bouvrie. Die woning staat nog te koop voor een bedrag van 10 miljoen euro en valt na het overlijden van Jan des Bouvrie in de nalatenschap. De woning is door middel van een legaat toegekend aan de weduwe. In dit kort geding vraagt zij de voorzieningenrechter om het beslag op die woning op te heffen.

Vermogen niet hoog genoeg
Uit het testament van Jan des Bouvrie valt af te leiden dat hij wilde dat zijn echtgenote na zijn dood ongestoord moet kunnen doorleven. Dit betekent dat de kinderen uit het eerste huwelijk de legaten pas kunnen opeisen na het overlijden van de weduwe. Omdat zij voor 1/100 deel erfgenaam is denken de kinderen uit het eerste huwelijk dat het vermogen uit de nalatenschap na haar overlijden niet hoog genoeg is om de legaten uit te betalen. De kinderen uit het tweede huwelijk zijn voor het overige deel (99/100) erfgenaam.

Belangenafweging
Hoe hoog het op te eisen legaat van de kinderen uit het eerste huwelijk is moet in een andere procedure bepaald worden. Die vraag lag ook niet in dit kort geding op tafel. Monique heeft de erfenis beneficiair aanvaard. Dat betekent dat zij niet opdraait voor eventuele schulden, waaronder de in geschil zijnde legaten van de twee oudste kinderen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat op dit moment het belang van de kinderen uit het eerste huwelijk – namelijk dat er genoeg geld is om hun legaten uit te betalen nu of in de toekomst – zwaarder weegt dan het belang van de weduwe en de kinderen uit het tweede huwelijk (opheffing van het beslag). Daarom hoeft het beslag op de villa in Naarden niet te worden opgeheven.