Dubbelslag schansspringer Granerud in 'Nederlandse Alpen', Japanse vrouwen domineren

De schansspringliefhebbers konden hun hart ophalen in het Duitse Willingen afgelopen weekeinde. In de 'Nederlandse Alpen' werd weer de World Cup-wedstrijd afgewerkt met de meeste Nederlandse fans, aangezien het vanuit Nederland niet al te ver rijden is richting de omgeving van Winterberg en Willingen, waar de grote Mühlenkopfschanze elk jaar weer vele duizenden bezoekers trekt.

Gemengde landenwedstrijd
Het was een bijzonder zware wedstrijd voor de organisatie én de springers: het waaide veel te hard voor een veilige wedstrijd, zo was meerdere malen te zien, maar toch sprong men de eerste ronde door - daarna werd het afgebroken. Met Anna Odine Strøm, Marius Lindvik, Silje Opseth en Halvor Egner Granerud was Noorwegen veruit de meest gelukkige, voor het Oostenrijk van Chiara Kreuzer, Jan Hörl, Eva Pinkelnig en Stefan Kraft en de thuisploeg met Selina Freitag, Karl Geiger, Katharina Althaus en Andreas Wellinger.

De Sloveen Timi Zajc zorgde voor een fors schrikmoment: hij werd ineens gedragen door een windvlaag en landde pas na 161,5 meter, bijna tien meter verder dan het schansrecord, waar het zo goed als vlak is. Hij viel uiteraard, maar kwam er wonderbaarlijk genoeg zonder blessure vanaf.

Vrouwen 1
In de eerste ronde was de Sloveense Ema Klinec nog de beste, voor Sara Takanashi uit Japan en thuisfavoriete Althaus. De Duitse haalde in de finaleronde echter stevig uit en passeerde beide concurrentes ruimschoots door bijna een schansrecord te springen. Althaus pakte zo de winst, voor Klinec en Takanashi, met de rest op ruime achterstand.

Mannen 1
De Noor Halvor Egner Granerud was in de eerste ronde de beste en eigenlijk bleef alleen Anze Lanisek in de buurt. De Sloveen deed het in de finaleronde dan weer beter dan de Noorse World Cup-leider, maar niet goed genoeg om hem van de overwinning te houden: Granerud won, voor Lanisek. Plek drie was voor de Pool Dawid Kubacki, die ruim voor landgenoot Piotr Zyla eindigde.

Vrouwen 2
Althaus had het niet en moest het doen met een achtste plek, maar Japan kende wel een heerlijke dag. Yuki Ito was de beste in de eerste ronde en maakte dat met haar tweede sprong volledig af. Landgenote Nozomi Maruyama eindigde op de tweede plek en het podium werd gecompleteerd door Takanashi, het eerste volledig Japanse World Cup-podium sinds legendes Takanobu Okabe, Hiroya Saitoh en Noriaki Kasai dat in 1998 in Vikersund voor elkaar kregen.

Mannen 2
Ook op de slotdag was Granerud de beste en dit keer was het verschil behoorlijk groot: al in de eerste ronde sloeg de Noor een fors gat en de enigen die nog een heel klein beetje in de buurt stonden, landgenoot Daniel André Tande en de Oostenrijker Manuel Fettner, konden dat in ronde twee niet herhalen. Ryoyu Kobayashi sprong namens Japan van de zevende plek naar de tweede plaats in het eindklassement, Tande hield het podium wel vast en werd derde.