Brignone wereldkampioene op alpinecombinatie, Shiffrin faalt vlak voor finish

In het Franse Courchevel-Méribel is maandag het wereldkampioenschap alpineskiën van start gegaan. Dat gebeurde met de alpinecombinatie voor de vrouwen, die vooral in Méribel in actie komen, waarbij eerst een super-G werd afgewerkt en vervolgens een slalom.

De wedstrijd werd geopend met de super-G, waar Federica Brignone met enige afstand de snelste was. De Italiaanse pakte 0,71 seconden voorsprong op de Zwitserse Lara Gut-Behrami en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen, met de Italiaanse Elena Curtoni op 0,78 seconden. Ramona Siebenhofer uit Oostenrijk stond op 0,90 seconden, maar de topfavoriete stond op plek zes: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de beste slalomskiester van het stel, gaf slechts 0,96 seconden toe op Brignone, een achterstand die op papier absoluut te overbruggen was.

Brignone opende met een degelijke slalom, Gut-Behrami en Mowinckel begonnen er überhaupt niet aan en gebruikten de super-G als training voor de super-G-wedstrijd van woensdag. Curtoni leverde maar liefst 4,05 seconden in op Brignone, Siebenhofer finishte op 2,48 seconden en daarna was het aan Shiffrin. De Amerikaanse wereldkampioene was hard op weg om haar wereldtitel te verdedigen, maar dat lukte niet: bij een van de laatste poortjes ging ze de fout in, waardoor ze niet finishte - in elk geval niet op legale wijze.

De Oostenrijkse Franziska Gritsch slalomde op 2,71 seconden naar een voorlopige derde plek, uitermate teleurstellend voor de doorgaans toch prima slalomster. Landgenote Ricarda Haaser schoof op 2,26 seconden naar plek twee door, waarna de laatste twee kanshebsters aan de start kwamen: Michelle Gisin en Wendy Holdener uit Zwitserland, negende (+1,58) en tiende (+1,66) na run één, kijkend naar de skiesters die de slalom niet oversloegen. Gisin viel tegen en gaf 3,43 seconden toe, tweevoudig wereldkampioene Holdener strandde op 1,62 seconden, maar pakte daarmee wel het zilver, achter wereldkampioene Brignone en voor de bronzen Haaser.