China dreigt en Amerika juicht na neerhalen 'spionageballon'

China houdt vol dat de vermoedelijke 'spionageballon' die voor de oostkust van de VS is neergeschoten niets met spionage van doen heeft en heeft gedreigd met verdere actie als reactie. Feit is dat landen al eeuwen ballonnen inzetten om zowel in hun eigen land als het buitenland te spioneren. Ballonnen zijn veel voordeliger dan satellieten en kunnen boven het commerciële luchtruim zweven. 

Joe Biden beval het leger zaterdag de ballon voor de kust van Carolina neer te schieten nadat deze eerder over gevoelige militaire locaties in Noord-Amerika was gevlogen. Het incident rakelde de spanningen tussen de VS en China verder op, waarbij Peking het neerschieten een "ernstige schending van de internationale afspraken" noemde. Het Chinese defensieministerie liet weten dat China nu het recht heeft om actie te ondernemen als een soortgelijke situatie zich zou voordoen in het Chinese luchtruim.

Ondertussen verschijnen op social media steeds meer filmpjes van het neerhalen van de Chinese ballon met op de achtergrond het geluid van juichende Amerikanen.