India: ruim 2.000 arrestaties bij politieactie tegen illegale kindhuwelijken

In India heeft de politie ruim 2.000 mannen gearresteerd bij een gerichte actie tegen kindhuwelijken.

De politieactie, die enkele dagen duurde, vond plaats in de staat Assam in het noordoosten van het land. Volgens de lokale politiechef, Singh, zijn onder de verdachten talloze hindoeïstische priesters en islamitische geestelijken die kindhuwelijken zouden hebben gesloten. In totaal zijn er meer dan 4.000 gevallen van kindhuwelijken geregistreerd door de politie, zei Singh.

Kindhuwelijken komen veel voor in India. Een kindhuwelijk wordt zo gedefinieerd als twee kinderen met elkaar trouwen of een kind met een volwassene in het huwelijk treedt. In een UNICEF -rapport uit 2015–2016 werd geschat dat het percentage kindhuwelijken in India 27% bedraagt. De volkstelling van India heeft gehuwde vrouwen geteld en ingedeeld naar leeftijd, waarbij zichtbaar is dat het aantal meisjes in kindhuwelijken sinds 1981 in elke 10 jaar afneemt. In het volkstellingrapport van 2001 vermeldde India 0 getrouwde meisjes onder de 10 jaar, 1,4 miljoen getrouwde meisjes van de 59,2 miljoen meisjes van 10–14 jaar en 11,3 miljoen getrouwde meisjes van de 46,3 miljoen meisjes van 15–19 jaar.

In India is de wettelijke minimumleeftijd om te mogen trouwen voor mannen 21 jaar en voor vrouwen 18 jaar. Armoede, gebrek aan onderwijs en sociale normen en tradities, vooral op het platteland, worden aangevoerd als redenen voor kindhuwelijken. Ook worden kindhuwelijken door velen worden beschouwd als de veiligste en meest beproefde manier om eigendommen en geld binnen families te houden.