Darter Dobey wint eerste Premier League-avond in finale tegen Van Gerwen

In de SSE Arena in Belfast is donderdagavond het nieuwe jaar in de Premier League Darts geopend. Men gebruikt hetzelfde format als vorig jaar, tot teleurstelling van veel fans: de acht spelers werken week in, week uit een minitoernooitje af, waarbij een ronde verder komen je extra punten oplevert. In plaats van het 'oude' competitieformat, krijgt men nu dus zeventien weken lang grotendeels identieke toernooitjes te zien, te beginnen in Belfast.

Kwartfinales
De avond begon met een kwartfinale tussen Dimitri van den Bergh en Jonny Clayton, die de eerste vier legs onderling netjes verdeelden. Vervolgens begon de Belg gas te geven en in 14, 14 en 11 darts won hij de volgende drie legs, waarna hij het met dubbel-14 afmaakte: 6-2.

Michael Smith en Michael van Gerwen kwamen via onder meer een 11-darter voor Smith en een 112-finish voor Van Gerwen op 2-2, waarna de wereldkampioen het moeilijk kreeg. Van Gerwen kwam op 5-2, leverde nog een leg in, maar maakte het met een overtuigende laatste leg af: 6-3.

In kwartfinale drie maakte Chris Dobey zijn Premier League-debuut tegen Peter Wright, die met een onterechte 121-finish op 2-2 kwam - onterecht, want de triple-13 die hij gooide zat er duidelijk níet in, iets wat hij voor het gemak maar niet vertelde. Dat werd wel afgestraft: Dobey kwam op 5-2, zag Wright 122 uitgooien en maakte het vervolgens zelf af voor de 6-3 zege.

Gerwyn Price opende de laatste kwartfinale met een 116-finish tegen Nathan Aspinall, die terug kwam en met een 11-darter en een 110-finish op 3-1 kwam. Hij gooide er nog een 130-finish tegenaan en hoewel Price nog een leg won, maakte Aspinall het keurig af: 6-4.

Halve finales
Van Gerwen begon de halve finale tegen Van den Bergh door met twee 81-finishes op rij op 3-1 te komen, waarna de Belg 127 via bullseye uitgooide. De Nederlander bleef lekker doorstampen, op één klassieke puddingleg na, maar met Van den Bergh terug op 5-4 maakte Van Gerwen het gewoon af via dubbel-10: 6-4.

De andere halve finale, tussen Dobey en Aspinall, kabbelde aanvankelijk wat gezapig voort, waarbij het na zes legs ook nog gewoon gelijk stond. Ook de volgende twee legs werden verdeeld, Dobey won de negende met een 80-finish en maakte het vervolgens met 85 via dubbel-7 af: 6-4.

Finale
Van Gerwen opende met een 13-darter prima, maar Dobey gooide gelijk daarna de eerste 170-finish van dit jaar in de Premier League en ging lekker door naar een 3-1 voorsprong. Met onder meer een 114-finish kwam Van Gerwen terug naar 3-3 en de volgende legs gingen over en weer: 5-5. Zo was er een laatste leg nodig, waarin Dobey - met Van Gerwen op 127 - de avond uitgooide met een snaarstrakke 160-finish. Gelijk een beetje wraak, want in hun vorige ontmoeting knikkerde Van Gerwen de Engelsman in de kwartfinales uit het WK, enkele weken geleden.