12 mensen boos op naam restaurant: 'enorme ophef'

Een restaurant in Coventry in de Amerikaanse staat Connecticut is gedwongen zich te verdedigen tegen de opmerkingen van maar liefst twaalf inwoners over zijn naam: 'Woke'.

De eigenaar van het nieuw geopende restaurant, Carmen Quiroga, vertelt dat ze met de naam had bedoeld om 'Word wakker en neem een koffie' te communiceren, maar in plaats daarvan ontving ze 'klachten' op de Coventry Facebookgroep over het feit dat het restaurant 'Woke' heette.

Met woke wordt verwezen naar mensen en concepten die zaken als diversiteit boven alle andere dingen stellen en vooral witte heteromannen als het grote kwaad bestempelen. Denk aan film-remakes die louter wordt gemaakt om vrouwen in de voormalige mannelijke hoofdrol te schuiven, zonder dat men daadwerkelijk een leuke film tracht te maken, of het vervangen van het woord 'kerst' door 'winterfeest'.

Quiroga, die 17 jaar geleden naar de VS emigreerde, vertelde de Connecticut Post dat ze zich niet bewust was van het feit dat het woord op die manier geïnterpreteerd kon worden. "Ik ben Mexicaans", zei Quiroga. "Ik weet niets van wat 'woke' voor sommige mensen betekent."

De voorzitster van de gemeenteraad van Coventry, Lisa Thomas, vertelde de Washington Post dat ongeveer twaalf mensen het restaurant op de Facebookgroep hadden bekritiseerd. Coventry heeft ongeveer 12000 inwoners, dus de ophef valt nogal mee.

"Het noemen van 'woke'. Is dat echt zo'n goed idee?", plaatste een commentator, en voegde eraan toe dat de naam van het restaurant potentiële Republikeinse bezoekers zou afschrikken.

De ophef was met 12 klachten blijkbaar zó groot dat de beheerder van de Facebookgroep - het Coventry CT Citizen's Open Forum - gedwongen werd om in te grijpen om het restaurant te verdedigen, dat de volledige naam 'Woke breakfast and coffee' heeft en de slogan 'Je bent wakker geworden en hebt de juiste keuze gemaakt'.

"Gewoon een waarschuwing, elke nog zo gekke opmerking over de naam van het nieuwe ontbijtrestaurant in de stad zal worden verwijderd", schreef Tonya Landrie Ohlund volgens de Connecticut Post. "Als je zo'n kleingeestig persoon bent dat je niet kunt begrijpen dat de naam verwijst naar het feit dat het een ontbijtlocatie is en niets meer, hou dat dan voor jezelf en ga verder", voegde ze eraan toe.