Stalken ex-vriendin: maximale taakstraf en voorwaardelijke celstraf

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Vaassen voor het stalken van zijn ex-vriendin. Hij moet  de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren en krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. De man moet zich ook houden aan bijzondere voorwaarden, zoals het volgen van een behandeling. 

Van 1 juli tot en met10 juli 2022 belaagde, mishandelde en bedreigde de man zijn ex-vriendin. Daarbij maakte hij stiekem foto's van haar terwijl zij (gedeeltelijk) naakt was. Het slachtoffer maakte de man duidelijk dat zij geen contact wenste. Desondanks zocht de man herhaaldelijk en volhardend contact via vele e-mail- en WhatsApp-berichten. Door haar op te zoeken, waaronder bij haar thuis, gaf hij haar het gevoel dat zij nergens meer veilig was. De rechtbank vindt dit bijzonder ernstig. Het had een grote impact op het leven van het slachtoffer. Dit blijkt ook blijkt uit de slachtofferverklaring die zij tijdens de zitting voorlas.

Straf gelijk aan de eis
De man is al eerder in aanraking gekomen met politie en justitie voor onder andere het bedreigen van een ex-partner. Maar de rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de man op vrijwillige basis hulp zocht voor zijn problemen. Alles afwegend vindt de rechtbank de eis van de officier van justitie passend.  De rechtbank legt de maximale taakstraf van 240 uur op, met aftrek van de tijd die de man in voorarrest zat (3 dagen, dat is 6 uur). Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden op, met een proeftijd van 3 jaar. Ook is de rechtbank samen met de reclassering van oordeel dat een meldplicht en de ambulante behandeling (inclusief diagnostisch onderzoek) nodig zijn om de kans op herhaling te verkleinen. 

Geen contact- en locatieverbod
De rechtbank ziet geen aanleiding om een contact- en locatieverbod op te leggen, omdat de man en het slachtoffer weer contact met elkaar hebben. Daarbij gaf het slachtoffer tijdens de zitting aan een contact- en locatieverbod niet nodig te vinden.