Zorgen over vogelgriep-uitbraak op Spaanse nertsenfokkerij

Experts maken zich zorgen over een uitbraak van vogelgriep op een Spaanse nertsenfokkerij. Het Friedrich Loeffler Institute for Animal Health (FLI) ziet tekenen dat het H5N1-virus zich aanpast aan zoogdieren - en dat dit het mogelijk gevaarlijker kan maken voor de mens.

De ziekteverwekkers zijn eerder gevonden in andere zoogdiersoorten zoals wasberen, vossen, marters en zeehonden, zei FLI-voorzitter Mettenleiter. Hij sprak over individuele gebeurtenissen waarbij het virus van een vogel op een zoogdier overging. Met de uitbraak in Spanje zou het echter kunnen zijn dat "de ziekteverwekker zich echt van zoogdier op zoogdier heeft verspreid - dat wil zeggen van nerts op nerts", zei Mettenleiter.

De viroloog van Imperial College London, Peacock, is ongerust. "Dit is ongelooflijk zorgwekkend", vertelde Peacock aan het tijdschrift Science. Voor hem is dit "een duidelijk mechanisme voor hoe een H5-pandemie zou kunnen ontstaan".

Volgens 'Science' is een boerderij in de Spaanse regio Galicië getroffen. Talrijke nertsen stierven in oktober 2022. Aanvankelijk verwachtten dierenartsen dat het coronavirus de oorzaak zou kunnen zijn. Maar uit tests bleek dat het H5N1-virus verantwoordelijk was voor de dode nertsen. In totaal zijn meer dan 50.000 nertsen geruimd en  vernietigd. De medewerkers van de nertsenfokkerij zijn niet besmet geraak. Er zijn verschillende mutaties gevonden in virusmonsters van vier dode nertsen. 

Momenteel gaat vogelgriep in het rond over verschillende continenten.