Internationale bezorgdheid over escalatie in het Midden-Oosten

Een dag na de aanslag nabij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven doden vielen, raakten twee mensen gewond bij een andere aanslag nabij de Oude Stad van Jeruzalem. De politie zei dat de 13-jarige Palestijnse dader is aangehouden. 

In verband met de aanslag op de bezoekers van de synagoge gisteren zijn inmiddels 42 mensen opgepakt, van wie de meesten behoren tot de familie van de dader. Premier Netanyahu kondigde een duidelijke reactie aan en riep het veiligheidskabinet bijeen voor vanavond.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanval in Jeruzalem
De VN-Veiligheidsraad heeft de aanslag unaniem veroordeeld tijdens een spoedvergadering in New York. VN-secretaris-generaal Guterres zei dat het bijzonder verachtelijk was dat de misdaad werd begaan op de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de aanval als een gruwelijke misdaad die door niets gerechtvaardigd kon worden.

Naast de VS en Frankrijk waarschuwden ook Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten voor een escalatie van de situatie in het Midden-Oosten. Er kwam zelfs een reactie uit Saoedi-Arabië, dat geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Israël. Elke aanval op burgers wordt veroordeeld, zei Riyadh. Veel Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever reageerden daarentegen met feestvieringen op de terroristische aanslag van gisteren. Ook de Libanese sjiitische militie Hezbollah prees de aanval.