Grote delen van Auckland staan ​​onder water

Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, staat voor grote delen onder water. In zeer korte tijd viel er bijna net zoveel regen als normaal in een hele zomer. De stad heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Na enorme regenbuien midden in de Nieuw-Zeelandse zomer staan grote delen van Auckland onder water. De stad riep de noodtoestand uit en waarschuwde de inwoners voor verdere overstromingen. De burgers van de metropool met 1,6 miljoen inwoners moeten zichzelf in veiligheid brengen, eiste de civiele bescherming.

Het National Research Weather Institute NIWA zei dat in sommige delen van de stad 80 procent van de regenval die anders in de hele zomer wordt gemeten, binnen 15 uur viel. Vooral de buitenwijken van Kumeu en Albany werden zwaar getroffen. 

Video's tonen op sommige plaatsen overstromingen tot heuphoogte. De autoriteiten adviseerden bewoners in gebieden die zouden kunnen overstromen zich voor te bereiden op evacuaties. Ook de brandweer is aanwezig met kajaks en jetski's om mensen uit hun huizen te redden.

De Nieuw-Zeelandse hulpdiensten ontvingen meer dan 1.000 noodoproepen. Onder de talrijke noodoproepen waren sommigen van wiens huizen onder water stonden. Het bureau drong er bij burgers op aan de lijnen vrij te houden voor bellers die in direct gevaar verkeren.

Door de overstromingen moesten tal van wegen worden afgesloten. Er was een stroomstoring in delen van Auckland. De luchthaven van de stad is gesloten vanwege de overstroming. Binnenlandse en internationale vluchten zijn opgeschort. Sommige luchthaventerminals staan tot aan de knieën in het water, zoals diverse foto's op sociale media laten zien.